Софийските адвокати избират ново ръководство през януари, искат нови лица и реформа в адвокатурата

Срокът за подаване на документите изтече на Коледа, някои от кандидатите вече обявиха публично платформите си, за председателския стол, кандидатства и една жена

Еми Мариянска

Една от широко обсъжданите теми в последно време, наред с темата за съдебната реформа, е негодуванието на гражданите към адвокатите. Болшинството българи губят доверие в своите защитници в съда. Причините за това са много и от различно естество. Оказва се, че недоволство има и сред самите адвокати. Те признават, че изпитват липса на уважение от страна на магистратите към тях, оплакват се от унизително поведение вътре в залите на съда от страна на съдии, цитират случаи на безогледно и безнаказано погазване на законите по конкретни дела; алармират за липсата на механизъм за противодействие на подобно отношение към тях. Не на последно място адвокатите признават, че това е в ущърб на клиентите им, че се усеща загубата на доверие в професионалните им умения от страна на клиентите и че по този начин оценяват като уронен имиджа им на професионалисти. Подобни изявления допълват картината на едно отдавнашно впечатление в обществото, че юристите воюват помежду си, а това не е добър атестат за нашето правораздаване. Не са малко адвокатите, които алармират, че заради това много скоро голяма част от тях ще останат без работа. Дори адвокати от провинцията са единодушни, че промяната трябва да тръгне от Софийска адвокатска колегия. 

На Коледа изтече срокът за подаване на документите на кандидатите за председател на Софийската адвокатска колегия. Сред тях има хора от бивши и настоящи ръководства на колегията, което се приема нееднозначно от редовите й членове. Сред  претендентите  за поста председател на САК  е и една-единствена жена – адв. Райна Аврамова. Самите избори са насрочени за 25-и 26-и януари 2020-а година.  

advokati_1_.jpg

Адвокатите Пламен Джуров, Александър Машев, Владислав Янев и Стефан Марчев

Трима столични адвокати кандидати да оглавят САК, първи обявиха платформите си през медиите. Това са Александър Машев,  Стефан Марчев и Пламен Джуров. Имената на други двама бяха обявени едва след изтичането на срока за подаване на документите. Става въпрос за  Владислав Янев - председател на гражданската инициатива "Адвокати за свободна България", и адвокат Петър Антонов, който  е настоящ член на САК и нейно лице пред съдилищата и арбитражите в страната, както и пред Комисията за защита на конкуренцията. 

Александър Машев и Стефан Марчев също са членове на настоящия съвет на САК, а  третият – Пламен Джуров, преди години е бил член на дисциплинарния съд. По мнението на столични юристи, обаче, независимо от личните им качества, това не било в синхрон с исканата промяна. Болшинството столични адвокати искат съвсем нов състав на ръководството на САК. 

Първи кандидатурата си за председател на Софийския адвокатски съвет е внесъл Александър Машев. Той е адвокат от 1992 г. и влезе във софийския съвет като част от екипа на председателя  Ивайло Данов. „Искаме да изградим баланс между действащи членове на съвета и нови млади хора със свежи идеи, между мъже и жени, между пеналисти и цивилисти, между самоосигуряващи се и адвокати от дружества“, каза Машев, с което подсказа на какъв принцип е създаден екипът му, като към това добави, че е поканил в него Пламен Ангелов от „Адвокати за промяна”, да се кандидатира за председател на Дисциплинарния съд, „както и други изявени колеги от тази организация“, разясни още Машев. В основата на платформата му, по неговите думи, стои „отстояването на интересите на адвокатите – пред държавните органи и пред съдебната власт”.

Стефан Марчев е адвокат от 2001 г., а от 2017 г., когато става член на съвета на САК. Негови приоритети, според обявеното, са предложения по важни за адвокатите въпроси като вътрешните правила за мерките за защита на личните данни на САК и искане от името на колегията Комисията за защита на личните данни за ограничаването на търсенето в сайта на Софийския градски съд. Марчев и съмишлениците му имат визия за една „модерна, компетентна, етична и организирана САК”, като  заявяват, че ще постигнат това, опирайки се на седем принципа – независима адвокатура, защитаваща основните човешки права и върховенството на правото, професионализъм, почтеност, участие на адвокати от всички поколения, единство, приемственост, ангажираност и отчетност.

Пламен Джуров е адвокат от 1993 г. с прекъсване от 5 години, когато е работил в държавната администрация. Бил е кандидат за председател на САК през 2010 г., както и член на дисциплинарния съд на колегията. Джуров обяви, че няма екип, защото ако бъде избран ще работи с всеки от колегите си там. Един от основните проблеми на адвокатурата според него бил свързан с достъпа до съдебните сгради и дела. По думите на Джуров е недопустимо адвокатите да минават по няколко пъти на ден проверка със скенер, да им се иска пълномощно за достъп до делата и пр. Джуров сочи за свой приоритет включването на столичната адвокатура в работата по законопроекти. „Само ние и Светият Синод не се променяме и още се пише на кочан. В САК трябва да влязат новите технологии“, заяви той.
Сред кандидатите за председателското място публично се обяви и една жена, която за пръв път пред Faktor.bg споделя своите виждания: 

rayna_avramova.jpg


Адвокат Райна Аврамова: „Софийска адвокатска колегия е създадена през 1897 година. Повече от 100 години след това в началото на 2000 година станах част от тази колегия и с гордост ежедневно нося нейния отличителен знак – значката на ревера си. С течение на годините, обаче, започнах да усещам все по осезаемо проблемите с които се сблъсква всеки един адвокат при упражняване на адвокатската професия. Между съдебните заседания, провежданите конференции, обучения и разговори с колеги, все повече се убеждавах че българската адвокатура има спешна нужда от реформи отвътре, и че тя трябва да тръгнат именно от софийската адвокатура. Това няма да се случи, ако в нея продължат да участват едни и същи лица, които се местят от орган в орган за двата възможни последователни мандати. 

Това ни мотивира, мен и кандидатите в листата ми, да участваме на предстоящите избори на 25-26.01.2020 година за органи на столичната адвокатура. Тя е най-голямата в страната - обединява близо 7 600 адвокати. Екипът включва личности с адвокатски стаж между 5 и 31 години. Това са  колеги, доказани професионалисти в сферите си на работа. Имаме желание и готовност да обсъждаме открито и да водим диалог с всеки колега, който е срещнал проблем при упражняване на дейността си. Налага се активност на адвокатския съвет за изменения на нормативни актове, включително на  нашия устройствен закон, за защита и охрана на интересите ни пред органи и институции, за връщане доверието на колегите, че органите на адвокатурата работят за тях, а не за себе си.

В последните около 10 години, не само аз, а и колегите забелязваме огромно

разединение на софийската адвокатура,

белязано от пасивността на органите й. Нещо повече – забелязваме мълчаливият им отказ да работят за нас, адвокатите. Погледнете програмата на сегашният адвокатски съвет, с която влезе в изборите през 2016-а година и нека всеки си направи равносметка какво положително за всички нас е свършено?...

Малкото направено е било под упоритият натиск на колеги. Международни и национални конференции, семинари и обучения не могат да решат вътрешните ни проблеми, те трябва да са на първо място. В този смисъл не мога да упреквам колегите, потърсили обединение в създаването на организации под една или друга форма, защото подбудите им са зов за помощ и апел да бъдат чути и правилно разбрани. Искам да не се налага да „тикаме“ под различни форми от рода на протести, форуми и сигнали органите, или отделни техни членове да действат, защото това в крайна сметка им е работата.  

Всичко това налага появата на нови лица в управлението на нашата столична адвокатура и смяна в модела й на управление.

Аз и екипът ми имаме за цел да работим за спешно адекватно нормативно уреждане на упражняваната от всички ни дейност; за защита, а не за репресия срещу адвоката; за възстановяване имиджа ни в обществото на доверени лица на гражданите; за дигитализация в пълен обем в столичната адвокатура и комуникацията й със съда, прокуратурата, МВР и другите органи в държавата; за предлагане на решения на управленско ниво и пр. 

Моят екип ще оповести пълната си програма през м. януари на специална пресконференция, на която ще поканим всеки един колега, а не подбрани адвокати или кантори. Готови сме да изслушаме всяка една идея и предложение, защото адвокатурата е на адвокатите – лобистките кръгове, вътрешните борби и интриги които тресат години наред столичната адвокатура повече не трябва да изместват свободния глас на всеки един адвокат. Нужен ни е обмислен избор. Избор, който не е воден от идеята за лична полза, престиж или власт. Иска ми се да направим единния си избор свободно, и нека бъдат избрани най-добрите. 

Чрез вота си на тези избори трябва да потърсим обединението си под мотото:“Адвокатурата на адвокатите“, защото само когато сме единни, тогава можем да бъдем силни, за да защитаваме себе си и гражданите”, допълва адв. Райна Аврамова.