Соломон Паси: Аз не зная за велики шведски генерали и колко пъти самолетите им са участвали в битка

България трябва да започне да се готви за Брекзит без сделка, за да се гарантират правата на гражданите ни на Острова, както и правата на бизнеса

Соломон Паси

Соломон Паси

"На британците беше продаден един много тежък наркотик, който предизвиква халюцинации. И в момента британската нация халюцинира. Те имат представа, че ако скочат от небостъргач, ще могат да полетят. Но това няма как да се случи. Има и трезви, които искат да извадят британското общество от тази наркоза, но и те вече са потънали в плен на референдума Брекзит."
 
Това заяви пред БНТ бившият външен министър Соломон Паси. 

Брекзит и събитията във Великобритания от последните дни Паси определи като политически и икономически хаос, шекспирова трагикомедия. 
"Това ще бъде една политическа трагедия, един икономически хаос, - каза Паси за предстоящия Брекзит. - Ще има и териториални измерения, защото големият спор между Великобритания и Испания за Гибралтар вече ще бъде предрешен в ЕС в полза на Испания. Нищо чудно британците да загубят политически позиции и за Фолклендските острови", прогнозира бившият външен министър.
 
"Хората, които продадоха този наркотик на Великобритания, ще трябва да понесат своята политическа отговорност, но за съжаление в живота не става така - плащат следващите поколения", анализира Паси. 

Според него Брекзит е дете на популизма.
 
Паси припомни, че хората вече не помнят причините, довели до Втората световна война. Средната продължителност на живота в Европа в днешни дни е около 70 години, а точно толкова са минали от войната.

"В момента няма активно поколение, което помни ужасите на Втората световна война и причините, които доведоха до нея. А причините, които доведоха до нея, бяха популизъм. Заради това, че популизмът е добре забравен в Европа, започва да се завръща и това е нещо, на което всички ние ще плащаме цената”, бяха точните думи на Соломон Паси.

Няма хора, които помнят какво стана тогава, причината и тогава беше популизъм, обърна внимание Соломон Паси и допълни, че "всички ще плащаме цената, ако не се осъзнаем навреме". 

Паси каза и че България трябва да започне да се готви за Брекзит без сделка, така че да се гарантират правата на гражданите ни на Острова, както и правата на бизнеса. В Белгия вече се предприемали такива мерки. Според него е наложително да се направи информационна кампания. 

Бившият външен министър започна участието си в сутрешния блок на БНТ с кратка анимация, пресъздаваща легендата за Хан Кубрат и неговите синове - "Съединението прави силата". 

Този завет бил актуален днес не само за България, но и за НАТО, изтъкна той. Според Соломон Паси извеждането на САЩ от евроатлантическия съюз не е проста работа. "Не е като да излезеш от ЮНЕСКО или от Парижкото споразумение. САЩ са основатели на НАТО", посочи Паси.
 
Именно на популизъм Паси отдава и публикациите в американски медии за слухове в американската администрация, че президентът Доналд Тръмп планира да оттегли САЩ от НАТО.

Той добави и друга причина в подкрепа на тезата си - "НАТО е огромен бизнес за всички".
 
„САЩ са основатели на НАТО, а освен това Алиансът е един огромен бизнес – както за страни като България, така и за Вашингтон, където този бизнес е в пъти по-важен. Страната ни нямаше да може да преговаря за изтребители F-16, ако не беше съюзник на САЩ в НАТО. Много се съмнявам, че компании като Lockheed Martin или Boeing ще бъдат много щастливи, като чуят САЩ ще излизат от НАТО, защото техният бизнес ще пострада“, каза Соломон Паси. 

Бившият министър на външните работи в кабинета "Сакскобургготски" коментира и избора на изтребител за Българската армия. Паси беше категоричен, че новите ни самолети трябва да са Ф-16. Въпросът не бил какви самолети да купи България, а със коя страна иска да е партньор и да прави дългосрочна политика. 

Паси не знаел за велики шведски генерали. Попита иронично и колко пъти самолетите им са участвали в битка. 

Коментарът си той завърши с цветна аналогия за разликата между Ф-16 и "Грипен". 

Представете си, че служба 112 обяви търг за многоцелева машина - хем линейка, хем пожарна, хем полицейски автомобил. Идват американците с предложение - дават всичко, 3 в 1 - и патрулка, и пожарна, и линейка. Това струва 100 единици. 
Идват и шведите и предлагат цена от 70 единици, но казват: предлагаме ви автомобил, който е само линейка, но няма дефибрилатор, ще трябва да си го закупите от американците.