Соломон Паси: Докато Русия не се извини за убийството на Георги Димитров, патриарх Кирил ще се държи така

Защо на някой не му хрумне да убие Корнелия Нинова, за да накисне Бойко Борисов, да убие Хилъри Клинтън, за да накисне Тръмп?

Докато Русия не се извини за убийството на Георги Димитров, патриарх Кирил ще се държи така. Това заяви бившият външен министър Соломон Паси в сутрешния блок на Нова тв.

"Традициите за убийство на неудобните не били само в Русия. Къде другаде го има това? Кай френски президент си е отровил противниците, испанският крал да си е отровил противниците.  Русия има традиции още от Втората световна война в отравянето на свои в чужбина. Да вземем Георги Димитров, който казва, че „дружбата със  СССР е като слънцето и въздуха за всяко живо същество“. Той е отровен от същия тоя  СССР. Дали политическите приятели на Георги Димитров поискаха извинение от Москва? Такова нещо не ми е известно", заяви той.  

"За да разберем какво става в Москва най-добре да се върнем в дългата телеграма на Джордж Кенан от 1946 година - той изпраща телеграма от 8 хиляди думи - най дългата телеграма по дипломатичските канали, в които той обяснва защо Запада няма да разбере Русия. Това заяви Соломон Паси в сутрешния блок на Нова тв. Докато Запада изграе на футбол, Русия играе и на футбол, и баскетбол и на хокей, перефразира той. Ако разберем това, ще разберем  и защо има такава поляризация между Запада и Русия, заяви Паси. Путин през годините  демонстрира бойни изкуства, лов и риболов. Владимир Путин е Чък  Норис на политическата сцена и се справя изключително добре. Той избира 18 март за дата на изборите - датата на анексирането на Крим, посочи още Паси. Не мога да твърдя, че Путин е наредил на бъде убит Скрипал, коментира той, но посочи, че този, който има интерес от това убийство, е именно Путин", заяви Паси.

"Някой бил организирал това убийство, за да накисне Кремъл. Няма такова нещо...Помислете си... Защо никой не се сети да убие Хилъри Клинтън, за да накисне Тръмп, защо на някой не му мине през акъла да убчие Джеръми Корбин, за да накисне Тереза Мей, недай си Боже, пепел ми на езика, защо на някой не му хрумне да убие Корнелия Нинова, за да накисне Бойко Борисов?"

Бившият външен министър посочи, че датата на президентските избори – 18 март, не е била избрана случайно. Тогава било анексирането на Крим и така Путин изпратил послание на руснаците – „Аз ви върнах Крим, ще ви върна силната държава”.

С Русия трябва да се говори изключително вежливо, но въоръжен до зъби, добави Паси.

Той коментира и отношенията с Турция, на фона на изборите в Русия. По думите му Турция има много ясна представа как иска да преговаря със Запада-