Соломон Паси: Само Екатерина Захариева може да склони Макрон да си смени мнението за Северна Македония

Соломон Паси

Соломон Паси

Към Макрон трябва да се подходи по психологически, а не по рационален начин, тъй като неговото решение е ирационално. И тъй като той е французин, само една атрактивна жена, с добър външнополитически профил, би могла да го изкуши и да му въздейства да си смени мнението. Ние имаме един великолепен външен министър, това е Екатерина Захариева, която може да свърши точно такава работа. Г-жа Захариева може да склони Макрон да си смени мнението за разширяването на ЕС и за Северна Македония, заяви в предаването "Денят започва" по БНТ бившият външен министър Соломон Паси.

С наложеното вето от Макрон за започване на преговори със Северна Македония и Албания е третото отлагане. Вероятно Путин си е сипал една чаша шампанско. Към кого тласкаме Северна Македония и Албания? Тласкаме ги в ръцете на Русия ли, на Турция ли, на Иран?, попита той. Паси допълни, че Путин положи огромни усилия да спре Северна Македония по пътя й към НАТО, същото направи и с Черна гора. В момента се полагат сериозни усилия Сърбия да остане в орбитата на руското влияние. 

На въпрос Макрон ли ни свърши черната работа, Паси отговори, че България няма интерес от това да не бъдат започнати преговори за членство на Северна Македония и Албания. 

Той прогнозира, че един ден Албания и Северна Македония ще станат членове на Европейския съюз, но въпросът е с каква скорост това ще случи.

"Механизмът на преговорите е механизъм да се влияе върху една държава. Ние много повече можем да влияем върху Северна Македония в момента, в който започнат преговорите", допълни той.

Соломон Паси смята, че проблемът с Брекзит и невъзможността до момента да бъде уговорено излизането на Великобритания от Европейския съюз е липсата на лидери.

Според него криза на лидерството е в основата на невъзможността на Лондон да договори и приеме сделка за напускане на Европейския съюз до момента. "Великобритания никога не е имала такова отсъствие на лидери - както в консервативния, така и в лейбърския лагер."

По темата с Брекзит той каза още, че грамотните хора не са отишли да гласуват и това описа като "трагедията на демокрацията". А споразумението за напускане той коментира така: "В Англия се прави една втора граница. Граница между острова на Великобритания и острова на Ирландия. Все едно да сложим една нова граница някъде около Пазарджик и там да се проверяват стоките, да се слагат нови правилници. Англия започна да се разпокъсва и ние не знаем дали някой ден Шотландия няма да излезе, дали Англия няма да загуби Гибралтар."

Паси коментира и положението с Турция, което той определи като "сериозно".

"Когато Америка поема лидерската роля, казват "ние не искаме Америка да е световният полицай. Когато Америка се оттегля от лидерската роля, световното обществено мнение казва "Къде е този полицай да дойде да свърши работата?". Споразумението между вицепрезидента Пенс и Ердоган не е нищо специално, то е просто отлагане на едни действия, които така или иначе турската страна ще предприеме."

Паси прогнозира, че в дългосрочен план Турция ще запази контрола над североизточната част на Сирия, която ще представлява буферна зона между Турция и Сирия.

"Нека ние да си оправим нашите, а другите - техните. Не може да се сравнява, понеже другите са лоши и ние да толерираме лошите у нас", така Паси коментира расисткия скандал около мача България - Англия.