Вяло и без салюти социалисти и руснаци честваха Деня на Червената армия (снимки)

Инициативата премина без водач и патрон, какъвто беше посланик Анатолий Макаров

Снимки: Faktor.bg

Снимки: Faktor.bg

Комунисти, социалисти и руснаци отбелязаха вяло Деня  на Червената армия в столицата. За разлика от други години, пред паметника на Съветската армия и пред костницата в кв. „Лозенец“ се събраха около 30-40 души, за да поднесат венци и цветя пред окупаторите. 

Те са категорични, че тази година причина за слабото присъствие не е пандемията, нито здравните мерки, а липсата на водач и на патрон, който да събере около себе си русофилите. За пръв път от доста време насам поклонението пред Червената армия мина без руски посланик, който беше и обединител на инициативата. Докато беше първи руски дипломат у нас Анатолий Макаров, много повече поклонници се събираха пред съветските паметници. Днес обаче руски посланик нямаше. От администрацията на наследничката му Елеонора Митрофанова обясниха пред Faktor.bg, че тя все още не е пристигнала в България и затова не е успяла да уважи събитието.

Припомняме, че през 2018 г. военният министър дори се намеси и превърна честването в истински парад. Тогава лично по инициатива на вицепремиера Красимир Каракачанов бе произведен тържествения салют по време на честването на Деня на пазителя на Отечеството, който бе отбелязан и пред Паметника на съветската армия в София.

Въпреки това, от посолството на Русия поднесоха венци и цветя пред съветските паметници. Вместо посланик си бяха довели облечен в парадна униформа военен. От страна на БСП по традиция дойдоха Калоян Паргов и внукът на Пеко Таков – Иван Таков, от градската организация. 

„Днес честваме Деня на защитника на Отечеството. Отбелязваме паметта на всички загинали в борбата с кафявата чума. Ние отдаваме дължимото на всички руски воини, които дадоха живота си, за да може да живеем в един мирен и по-свободен свят. Това е днешният смисъл на поднасяне на венци пред паметника на Съветската армия и пред костницата в кв. „Лозенец“. Тези чествания са натоварени с много идеология и противопоставяне през последните 30 години. Ние не го правим, за да се харесаме на една или на друга държава, а в знак на почит и благодарност към всички онези, които са допринесли за победата над фашизма“, коментира пред Faktor.bg общинският съветник от БСП Калоян Паргов, който също положи цветя. 

Венци бяха поднесени единствено от посолствата на Русия и на Беларус, от страна на Националния съвет на БСП и на столичната организация, както и от две непартийни организации. Наред с редовните присъстващи, на мероприятието имаше и млади хора, които бяха дошли да се поклонят пред окупаторите. 

pametnik2.jpg

Иван Таков

pametnik3.jpg

Калоян Паргов

pametnik4.jpg

pametnik5.jpg

pametnik6.jpg

pametnik7.png

pametnik8.jpg

pametnik9.jpg

снимки: Faktor.bg