Социалният министър събира синдикати и работодатели заради промени в Кодекса на труда

Според КТ "Подкрепа" това, което се предлага, не е в интерес на работниците

Бисер Петков

Бисер Петков

Социалният министър Бисер Петков събира днес на лидерска среща ръководителите на КНСБ, на Конфедерация на труда "Подкрепа" и на работодателските организации заради Кодекса на труда, предаде БНР. Преди дни Българската стопанска камара поиска стартиране на обществени дебати за съществени промени в Кодекса. Синдикатите обаче не са съгласни с драстични поправки в закона. 

Социалното министерство също е подготвило промени, част от които срещат синдикално недоволство. Очаква се синдикатите да предложат на министър Петков към парламента да тръгне проект за промени в Кодекса на труда само с текстове, по които се постигне компромис. Жасмина Саръиванова от Стопанската камара заяви, че тези промени се налагат, защото голяма част от Кодекса на труда е доста архаичен. "В днешно време с всички предизвикателства, с глобализацията, с новия тип икономически, социални отношения няма как да не се преразгледа, да не се направи един нов прочит“, каза Съръиванова и допълни, че предложенията не са "кабинетни". 

Сред исканията на работодателската организация е облекчаване на реда за изчисляване на сумирано работно време, отпадане на забраната за полагане на извънреден труд, прецизиране на условията за ползване на отпуск по майчинство и по-гъвкави условия за почасова заетост.   

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ обаче изрази опасения, че това, което се предлага, не е в интерес на работниците. Едно от предложенията на Стопанската камара е т.нар. трудов договор с нулеви часове. Григорова коментира: „Работникът е резервиран от работодателя, но не му е гарантирано нито заплащане, нито някаква заетост. Работодателят може да му се обади тази вечер и той трябва да бъде на работа утре сутрин в 7 часа, но човекът не живее и не покрива сметките си само в деня, в който бива повикан.“

"Още преди няколко месеца БСК заяви, че започва да пише нов кодекс на труда", заяви Григорова и допълни, че социалният министър действа в услуга на работодателите, а предлаганите промени нямат единен дух. 

Това, което работодателите не успеят да прекарат през работната група, те ще го прекарат при обсъжданията в Народното събрание, каза Григорова и допълни, че синдикатите се съмняват доколко трудов кодекс, написан от работодатели, ще е в интерес на работниците.