Социалният министър ще бори с три нови мерки безработицата

Те са в съответствие с новите условия на пазара на труда

Бисер Петков

Бисер Петков

Новите условия на пазара на труда изискват и нови мерки. Безработните намаляват и като абсолютно число. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на изслушване в Комисията по труда, предаде Novini.bg, който разкри и какви нови мерки ще предприеме Агенцията по заетостта срещу безработицата.

"От началото на юли Агенцията по заетостта предлага нови услуги. Една от тях е осигуряване на устойчивост на новоназначените лица. Много от новоназначените лица се отказват бързо от работните си места. Вече ще има ментори, които да подсигурят трайна заетост на такива хора", разкри още той.

"Друга услуга са мобилните бюра по труда. Така ще се осигури една по-добра среща между търсенето и предлагането", допълни Петков. 

"Нова услуга ще са и семейните трудови консултанти – те ще са насочени към семействата, в които и двамата възрастни не работят. Това създава проблем и за децата. Семейните трудови консултанти ще помагат поне един от възрастните в семейството да работят. С тези три нови услуги Агенцията по заетостта реагираме адекватно на новите условия на пазара на труда", завърши Бисер Петков.