Социалното министерство предлага три варианта за изплащане на втората пенсия

Министерството на труда и социалната политика ще предложи промени в Кодекса за социално осигуряване, свързани с фазата на изплащане на т.нар. втора пенсия. Ще предложим различни пенсионни продукти, които да се изплащат от универсалните пенсионни фондове, каза министър Деница Сачева на семинар за журналисти, предава  "Дневник".

Вариантите са фондовете да изплащат пожизнена пенсия за старост в месечен размер не по-малък от 15% от размера на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Това ще се прави, ако има достатъчно натрупване в индивидуалната партида.

В случаите, когато в индивидуалната партида няма достатъчно средства за отпускане на пожизнена пенсия, ще се даде възможност за разсрочено изплащане. За целта обаче средствата в индивидуалната партида трябва да надвишават трикратно минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст. Ако и това условие не е изпълнено, ще се дава възможност за еднократно изплащане на средствата от партидата.

Очаква се предложенията да бъдат публикувани за обществено обсъждане до края на март.

Темата за средствата от допълнителното пенсионно осигуряване е актуална от миналата година, когато се разбра, че все още няма законодателна уредба на фазата на изплащане на т.нар. втора пенсия. Частните фондове трябва да започнат изплащането ѝ от 2021 г., като първите, които ще получат право на втора пенсия са жените, родени през 1960 г., които тогава ще навършат 61 години и 8 месеца и имат 36 години осигурителен стаж.
Проблемът е, че те не са се осигурявали във втория стълб през всички години на стажа си и натрупаните пари в партидите им са по-малко. Заради това, че от 2000 година те са плащали по-ниски вноски в НОИ обаче се прави корекция на пенсията, която ще получават от държавното осигуряване като тя бъде намалена. С тази корекция обаче може да се окаже, че първите хора с право на втора пенсия ще получават по-малко пари при сбор от двете пенсии, отколкото ако осигуряването им е било само в НОИ.