Спас Гърневски: Не само истината за комунизма, но да се разкаже на младите и за партизанските кланета и погроми

Ако ще лъжем децата, по-добре комунизмът в този манипулативен вид да не влиза в учебниците

Спас Гърневски

Спас Гърневски

„Нямаме нужда от фалшива история. Децата рано или късно ще научат истината за социалистическия режим. Не трябва обаче да казваме като Валери Жаблянов, че това бил „необходим и неизбежен строй“. Още повече, че става въпрос за информация, която попада в учебниците на децата. Това вече говори много лошо за фазата на демократичния процес, в която се намираме 30 години след прехода. Социалистически историци все още се опитват да дадат добри характеристики на социалистическия режим, но нека не го правят в учебниците, тъй като на практика стават абсолютно ненужни“. Това заяви пред  Faktor.bg депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски.

„Трябва ясно да се каже първо, че Държавна сигурност е репресивен апарат, който обслужваше сигурността на най-висшите партийци в БКП. Да се знае, че още 1973 г. Тодор Живков убеждава Андропов как ДС е подчинена на зловещата КГБ“, каза още бившият кмет на Пловдив. 

„Има разписана програма на МОН, според която трябва да бъде включен социализмът в учебниците по история. Но някъде се губи връзката. Хората, които предлагат текстовете, или не са компетентни, или имат някакви зависимости. Едно от издателствата – „Булвест 2000“, например са наели автор като Искра Баева, която е била член на БКП. Тя пресъздава този период в "най-добър" вид. Или трябва да напишем историята каквато е била, или по-добре да не лъжем децата, защото един ден те пак трябва да преоткриват историята такава, каквато е била. Те трябва да знаят за Равногорското клане, както се изучава трагедията в Батак. Не се ли преподава клането в Равногор, няма как да разберат младите хора истината на социалистическия режим, предшестван от

окупацията на страната от Червената армия и партизанските безчинства

Те трябва да знаят за шумкарите и за партизанката Нанка Серкеджиева, по чието нареждане се избиват деца на по 15 години под претекст, че ще ги издадат. Да научат младите, че техните връстници  не са застреляни, а са заклани по заповед на Серкеджиева. Ако в Батак турци са клали българи, тук български садисти са клали българи по заповед на Москва. В къщата на Тодор бременната му съпруга София е изнасилена, обезобразена и изкормена пред очите му, след което убиват и него. Равногор е село, което трябва да влезе в учебниците по история. Нанка Серкеджиева не само, че не е наказана, а става първата жена генерал-майор в България и началник на Трето управление на Държавна сигурност. При комунистите има много важно правило, което важи и до днес – колкото си по-голям убиец и крадец, толкова по-високо стигаш в партията.

Днешното издание на БКП в лицето на БСП не се различава особено. Корнелия Нинова е участвала в приватизации, за които се казва, че са мошенически. Всеки ден излизат по медиите факти за социалистите, които сложиха за водач на евролистата си човек, който най-много лъжеше. Елена Йончева всеки момент се очаква да ѝ се свали имунитетът. Трябва да се знае още за избитите хиляди българи, както и за истината за преврата – как имаше хора, които се пребоядисаха след 10-и ноември 1989 г. БКП изведнъж след борбата с капитализма реши да следва пътя му. Планът за разграбването на държавата чрез външнотърговските дружества беше готов още преди падането на комунизма. Ако някой още не е разбрал, да попита Корнелия Нинова как може да се сложи в малкия джоб предприятие като „Техноимпекс“. Всички, които грабиха банки и дружества бяха номенклатура на БКП и хора от ДС. Нека Румен Гечев, който беше министър на икономиката при Жан Виденов да разкаже как се правят фалити. Когато Искра Баева пише история, да спомене и как се създаваше червената олигархия, докато хората живееха с 3 долара заплати“, настоява още Гърневски. 

„Когато се прие законът за КПКОНПИ, имаше съпротива от БСП и президента Румен Радев. Очевидно не искат да има борба с олигархията, тъй като видяхме как всички като Миню Стайков, Баневи и пр. се оказаха свързани с номенклатурата на БКП. Отделно не трябва да забравяме и намесата на Русия и ген. Решетников. Миналата година бившият секретар на ЦК на БКП Стоян Михайлов заяви, че след 10-и ноември, Петър Младенов, Андрей Луканов и Георги Атанасов са ориентирали държавата „към най-уродлив капитализъм, който изгони през следващите години над 2 млн. души“. Тази година пък имаше интервю със сина на Станко Тодоров, който казва, че всичко, което става по време на прехода, е било предопределено. Тези двама представители на комунистическата върхушка, казват какво всъщност се е случило“, категоричен е депутатът.