Специално избрана рецепта за Великден: Агнешки флейки с камамбер и сос Мавруд

Съставки за  6 порции

2.3 kg агнешка предна четвъртина
250 ml маслиново масло
20 ml соев сос
2 стръка розмарин
3 - 4 скилидки чесън
20 g куркума
500 g камамбер
20 - 30 g рукола
20 g сирене „Грана Падано“

За соса

70 g масло
200 ml червено вино „Мавруд“
50 ml сметана за готвене
1 стрък мащерка
сол
черен пипер
100 ml портвайн

Начин на приготвяне (30 min)

Обезкостяваме агнешкото месо и го нарязваме на тънки флейки, които допълнително изтъняваме с чук за месо през стреч фолио. Поставяме ги в дълбока купа и подправяме със сол, черен пипер и куркума, поливаме ги с 200 ml маслиново масло, добавяме накълцания чесън и розмарина и объркваме добре. Така маринованото месо оставяме покрито в хладилник да престои поне 24 часа.

Когато го извадим, правим малки прорези по флейките, за да не се свиват при топлинната обработка. Загряваме в тиган 50 ml маслиново масло и запечатваме агнешките флейки за 2 – 3 минути от двете страни. Намазваме дъното на тава за печене с масло и започваме да подреждаме флейките. Върху всяка слагаме парче камамбер, отгоре по още една флейка и завършваме с парче камамбер. Запичаме агнешкото за 6 – 7 минути в предварително загрята на 180°С фурна.  

Соса приготвяме, като слагаме маслото в тенджера да се разтопи, доливаме виното и портвайна, добавяме мащерката и наситнения чесън и оставяме да се редуцира за няколко минути на среден огън. След това доливаме сметаната и след като се сгъсти, подправяме със сол и отстраняваме.

Поднасяме агнешкото филе, запечено с камамбер, полято със соса и с украса от рукола и люспи „Грана Падано“.

https://gotvi.lidl.bg