Румен Спецов: Ще си потърся правата по съдебен ред срещу хората, които ме нарекоха мошеник и измамник (обновена)

НАП не е бухалка, категоричен бе шефът на приходната агенция

Румен Спецов

Румен Спецов

Шефът на НАП отхвърли обвиненията, че агенцията се ползва като бухалка. Спецов говори пред журналисти в Свищов.

Той потвърди, че се очаква приходите в НАП до края на годината да са с над 2 млрд. лева повече.

„Правят се преизчисления във връзка с новите инфлационни процеси, покачване на цени. Планът ще бъде изпълнен, дори преизпълнен”, каза Спецов. Той заяви, че усилията за събираемост продължават. Но отказа да разкрие какви са новите схеми за укриване на данъци, които е разкрил откакто е начело на НАП.

„Ако ги кажа, ще станат достояние на всички. Предпочитам да останат наша работна тайна”, каза той, цитиран от Нова ТВ.

Запитан каква сума е върната обратно в хазната, откакто той оглавява НАП, Спецов каза: „Въпросът ви няма точен отговор, да ви кажа точни проценти, точни суми. Ние се развиваме във всеки бранш, във всяка дейност от икономическия бранш. Ще бъдем безкомпромисни”, каза шефът на НАП. 

Мълчах, защото смятам, че не е работа на изпълнителния директор на НАП, натоварен със специфични задачи в нелеко време, да ходи по медии и да дава обяснения за нещо, което не е извършил. Пак потвърждавам, че нямам никакви притеснения относно моите действия и за дейността на фирмата. Аз не съм ощетил бюджета, всички данъци са платени.", заяви  интервю за вестник "24 часа"  Спецов. Това е първият му коментар, след като беше назначена проверка за това дали една от фирмите му има данъчни задължения.

По думите му за периода, в който е направена проверката на НАП, не е бил нито управител, нито съдружник в "Гранекс трейдър". "Компанията е търгувала със зърно, което означава, че по действащото законодателство при такива сделки се прилага режим за обратно начисляване на ДДС. Това означава, че при тях има, условно казано, нулева ставка на ДДС, с което се елиминира рискът от данъчни измами. При цялата дейност на "Гранекс трейдър", включително и по времето, когато аз съм бил управител, са извършвани отговарящи на закона дейности в съответствие с данъчните режими", казва още началникът на агенцията.

Той допълва, че и НАП е констатирала в ревизионен акт, че няма установени фиктивни сделки или документи с невярно съдържание. "Компанията не е извършила нито една фиктивна сделка, а НАП признава, че има стока, че има приходи от нейната продажба, но не признава разходите", казва още Спецов и допълва, че е продал фирмата, защото не е намерил финансиране за производството на фуражи.

По думите на Спецов атаката не е срещу него лично, а срещу служебното правителство. Той казва, че има заплаха към него и семейството му, но не може да разкрие повече информация, защото данните са класифицирани.

До проверката се стигна, след като малко след назначаването на Спецов бившите министри от ГЕРБ Кирил Ананиев и Томислав Дончев го обвиниха, че през 2016 г. е получил лично ревизионния акт на фирмата си, в който е било написано, че има задължения за ДДС от 1.2 млн. лв. 

Според тях той е имал един месец да подаде възражение, след което е поискал и полагащото му се по закон удължаване на този срок с 1 месец, който е използвал, за да продаде задлъжнялата фирма на малоимотен гражданин, съден няколко пъти. Бившият министър на финансите от служебното правителство Асен Василев обяви, че ще се направи повторна проверка на случая, макар да е бил уверен от Спецов, че е продал бизнеса си, преди да е натрупал задължения към бюджета.