Спецсъдът не можа да изслуша Теменужка Петкова по делото срещу Ангел Семерджиев

Бившият председател на тогавашната ДЕКВР е обвиняем за длъжностно престъпление

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Спецсъдът трябваше да изслуша днес енергийният министър Теменужка Петкова във връзка с делото срещу бившия председател на тогавашната Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев за длъжностно престъпление. Заради изслушването ѝ в парламента това не се случи, за което Петкова беше информирала съда по надлежния ред. Заедно с нея бяха призовани Милко Шошков, бивш член на комисията и Евгения Харитонова, която е работила в периода от 2010 до 2012 г. и понастоящем отново е член с нов мандат, предаде репортер на БГНЕС.

Пред съда Харитонова разказа, че при постъпване на жалба се създава работна група, която трябва да разследва случая и да изготви доклад.

По този въпрос такъв доклад не е постъпвал и е издаден констативен протокол, но той не е завършен и подписан. Тя коментира, че доста от колегите, които са работили по случая вече не са там, а един от членовете е починал. Харитонова обясни, че нещата не са докарани докрай, защото и двете страни не са предоставили документи и не са дали отговори, за да може разследването на комисията да завърши. Тя посочи, че тогава са били внесени около 3000 жалби, касаещи електроенергийната сфера, като тези за газа са чувствително по-малко.

Бившият член на комисията Милко Шошков каза, че проблемът е бил в ръцете на румънската фирма, която не е поискала да даде достъп и точки на газовия оператор. Шошков увери, че не е бил инструктиран от Семерджиев да не приключват случая както и, че не е получавал указания как работната група да действа и добави, че неприключили процедури е имало и по други казуси. Той поясни, че по това време комисията се е възползвала от възможността за мълчалив отказ.

Делото срещу Ангел Семерджиев продължава, а през юни 2017 г. той беше обвинен от Софийската градска прокуратура за длъжностно престъпление. Семерджиев е привлечен към наказателна отговорност за това, че през 2011 г., в качеството си на длъжностно лице, с цел да причини вреда на „Овергаз Инк.“ АД, не е внесъл за разглеждане от комисията жалба срещу мълчалив отказ на „Булгартрансгаз“ ЕАД да допусне „Овергаз Инк.“ АД да навлезе на пазара на природен газ директно, без посредничество на територията на България и да доставя природен газ на по-конкурентни цени.