Спецсъдът оправда бившата съдийка Румяна Ченалова

Тя беше обвинена в престъпление по служба и документална измама

Румяна Ченалова

Румяна Ченалова

Бившата съдийка Румяна Ченалова е оправдана по всички обвинения от Специализирания наказателен съд (СНС). Това потвърдиха за "Лекс" от съда, след като снощи самата Ченалова съобщи новината на страницата си във Фейсбук.

Делото срещу нея продължи близо 3 години. Обвиненията срещу бившата съдийка от Софийския градски съд (СГС) са за престъпление по служба и за документно престъпление, припомня dir.bg. Според прокуратурата те са извършени, докато Ченалова е гледала дело по искова молба на "ОЕТ - Обединени Енергийни търговци" ЕООД срещу НЕК. Престъплението по служба било извършено с 14 отделни деяния, с които Ченалова нарушила Закона за съдебната власт и Гражданския процесуален кодекс, с цел да набави облага за ОЕТ. Прокуратурата твърдеше, че съдийката не видяла нередностите в исковата молба на ОЕТ, а по нея не били платени дължими държавни такси за над 434 000 лева. За НЕК настъпили вредни последици от направените запори, а облагата на ОЕТ са неплатените държавни такси. Документното престъпление е свързано със същото дело, тъй като Ченалова поправяла протокол по него.

Първият обвинителен акт през 2016 г. беше внесен именно в СГС, но съдия Вера Чочкова прекрати делото, защото прецени, че Ченалова е действала в обхвата на функционалния си имунитет и не е извършила престъпление. Софийският апелативен съд (САС) отмени определението и каза, че дело трябва да има, но последва отвод на съдия Мирослава Тодорова от СГС, според която също няма престъпление. След това обвинителният акт беше върнат отново, но от съдия Даниела Талева, която видя съществени нарушения, с които се съгласи и САС.

След промените в НПК прокуратурата прати делото в спецсъда, но и той видя същите пороци в обвинението, които бяха потвърдени и от Апелативния специализиран наказателен съд.

След поредното внасяне на обвинителен акт, съдия Николай Димитров отказа отново да го върне, тъй като покривал минималните стандарти, а и вече трябвало да се даде приоритет на разглеждането на делото в разумен срок.

"Днес Специализираният съд се произнесе с присъда, с която ме оправда по повдигнатите над 10 обвинения и прекрати производството по едно от тях (по което естествено ще обжалвам). Благодаря на всеки, който ми вярваше и беше до мен в трудните седем години, в които преживях клевети, задържане, издирване, ограничения, съдебно следствие, кошмара да чакам присъда. Благодаря на колегите от СГС, които през 2016 и 2017г. имаха смелостта да напишат в съдебните си актове, че не съм извършила престъпление и прекратиха делата", написа Ченалова в социалните мрежи след присъдата.