Евгения Банева остава в ареста, експертизата доказва разговори от килията с руски представители

Според съда е налице реална опасност тя да се укрие или да въздейства върху свидетели

Евгения Банева в съда

Евгения Банева в съда

Спецсъдът отказа да пусне от ареста Евгения Банева. Решението бе постановено тази вечер след заседание, продължило няколко часа. Според съда е налице реална опасност тя да се укрие или да въздейства върху свидетели.

По-рано прокуратурата декларира, че няма да пречи на Евгения Банева, ако тя иска да води кампания за евровота. А тя отговори, че e трудно да си представи как ще води кампания от ареста. „Може пък да се получи интересно, ако ми позволят да си водя кампанията от килията, за да може обществеността да види в какви условия пребивават арестантите, презумирани като невинни до доказване на противното”, заяви Банева.

Тя отрече да е търсила убежище в друга държава от килията, както и да е била в контакт с децата си. По думите ѝ килията ѝ няколко пъти е била щателно обискирана и ако е “имало нещо, което да бъде открито, то е трябвало да бъде открито”, коментира Банева по повод информацията, че е имала телефон в килията и е искала да изпрати децата си в Русия. „Абсолютно отричам да съм била в комуникация с моя съпруг”, обясни Банева.

Според Мария Дойчева от спецпрокуратурата обаче съдебно-компютърната експертиза е безусловен факт. „Нейните съобщения с децата и с мъжа й също са факт, разговорите с представителите на руската страна също”, коментира Дойчева пред бТВ.

След промяна в Изборния кодекс Банева не може да излезе от ареста с аргумент, че иска да води кампания за евровота. Ако обаче Банева започне такава процедура, „прокуратурата няма да пречи тя да провежда активна кампания и да търси подкрепа от евентуални избиратели”, заяви Мария Дойчева от спецпрокуратурата.

Бизнесменът Николай  Банев и съпругата му Евгения бяха задържани в Ница в края на октомври миналата година след издадена от българските власти европейска заповед за арест във връзка с разследване на спецпрокуратурата за приватизацията на „Полимери” – Девня.

Разследването е за укриване на данъци, финансови машинации и сговор за престъпления в чужбина.

Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано.