Спор за образованието в парламента стигна до Орешарски, седенките и уроци по правоговор

Депутатите от ГЕРБ и БСП Галя Захариева влязоха в горещ спор в пленарната зала по време на дебата по споразумение между България и МБВР за сътрудничество в областта на науката и образованието Дежурната реплика на БСП е провалът, но не всеки път трябва да го търсим, а да преодоляваме проблемите". Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Галя Захариева.

"Искам да отделя коментара на г-жа Анастасова, защото в нея винаги сме намирали чисто професионалния диалог и сме успявали добре да работим. И не ме изненадва нейната позиция. Тя е заяви категорично и по време на дебата в комисия. Всичко останало обаче е точно политика. Всичко останало е политика и затова аз си позволявам да говоря по този начин за оброзаванието. От средното образование, от науката, от висшето образование, от всичко, което се прави е образование. От всичко това зависи икономика", заяви депутатът от ГЕРБ. Тя направи забележка по повод езиковата грамотност на някои от депутатите, които слагали редовно ударението в думата "училища" на последната сричка. Въпреки че ги репликирала от място, те продължавали да грешат. Захариева припомни репликата за "седенките" между Пламен Орешарски и Даниел Вълчев и констатира, че БСП не може да се справи с въпросите на образованието.

"Знам вашата дежурна реплика е винаги провал. Не във всяка грешка, не във всеки път трябва да търсим провала. Трябва да търсим начина, по който да преодоляваме проблемите, слабостите. Смятам, че това споразумение е крачка в тази посока", каза още Захариева. 

"Колегата Цонков даде оценка нула на начина, на управление - много често българското образование оцелява, въпреки него. Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Ирена Анастасова в реплика към Галя Захариева. 

"И за това разбира се, дължим благодарност както на цялото учителско съсловие, така и на всички преподаватели във висшите учебни училища, така на всички научни работници. Това е последователна наша политика във времето и ние сме отстоявали това си мнение", изтъкна още Анастасова. 

Според нея в Министерство на образованието и в парламента не е направен анализ на изпълнението на стратегията за развитие на образованието до 2016 г. "Не се учудвам. Ние сме свидетели на липсата, на какъвто и да е анализ, на липсата, на каквито и да са изводи. В този смисъл искам да ви кажа и следното: това, което каза г-н Цонков е факт. Вие след една година сколасахте да внесете в Народното събрание за приложение на целите и принципите на Закона за предучилищно и училищно образование", заяви още Анастасова. 

Ирена Анастасова допълни, че БСП са добронамерени и ГЕРБ не трябва да търсят политически ефект. 

От своя страна зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев изтъкна във друга реплика към Галя Захариева, че в дебата се говори за една оперативна програма, в която управляващите са се провалили. "Не е коректно от ваша страна да бъркате и смесвате темите. Тук никой не говори за ролята на учителите и на българското образование по време на епидемиологичната криза", заяви Стойнев.