Бившият шеф на руската антидопингова агенция: Руските спортисти не трябва да участват в Токио

Григорий Родченков

Григорий Родченков

"Ситуацията с допинга в руския спорт не се е променила", твърди в интервю за ВВС бившият директор на руската антидопингова лаборатория Григорий Родченков.

"Необходима е абсолютнна, безусловна забрана без никакви изключения и индивидуални разрешения за участие в международни състезания", казва Родченко.

"Същите хора, които подмениха пробите за Олимпиадата в Сочи след това подправиха цялата съответна документация. Мащабът на фалшификациите нараства с всеки изминал ден и това доказва, че руската държава не е научила нищо", коментира той.

ВВС припомня, че световната лекоатлетичска асоциация удължи с четири години мораториума върху участието на руски атлети, но, според Родченков, забраната трябва да бъде още по-сурова.

Припомняме, че 61-годишният Григорий Родченков, кандидат на химическите науки и майстор на спорта по лека атлетика, в продължение на 11 години беше ръководител на руския антидопингов център, а след като избяга в САЩ през 2015 година даде показания за допинговите машинации в руския спорт с помощта на държавата, и, в които е участвал и той самият.

Превод: Faktor.bg