Боряна Калейн не успя да се пребори за медалите на лента и бухалки

Боряна Калейн

Боряна Калейн

Боряна Калейн, която имаше всички предпоставки за медал, изпусна възможността да спечели отличие от финалите на бухалки и лента на Световното първенство по художествена гимнастика в Китакюшу, Япония.

Грацията от клуб "Левски Триадица" допусна груби грешки и в двете си изигравания във финалите на отделните уреди, което я остави извън почетната стълбичка.

Боряна Калейн не успя да покаже в пълна цялост изключително сложните си композиции, като и двете неточности могат да бъдат определени като "нелепи". Самата гимнастичка при напускането на килима, след последното си изпълнение във втория състезателен ден, едва не избухна в сълзи, осъзнавайки случилото се.

Тя завърши на 4-о място във финала на бухалки с оценка от 26.200 точки. Златото на този уред отиде при Дина Аверина от Русия с 27.100 точки, следваната от сестра си Арина Аверина с 26.750 точки. Бронзът е за представителката на Беларус Анастасия Салос с 26.400 точки.

Заради изпускането на лентата Боряна Калейн остана 8-а във финала на този уред с оценка от 21.000 точки.

За сметка на това, другата ни представителка Татяна Воложанина направи много силно представяне при дебюта си. Тя намери място само във финала на лента, но завърши 5-а с 21.900 точки. Златото на този уред е за Алина Гарнаско с 23.950, следваната от двете рускини Дина и Арина Аверини.

Въпреки случилото се, двете ни състезателки продължават участието си на шампионата на планетата. Те се класираха за многобоя. Боряна Калейн влиза в битката с четвърта оценка със сбор от 78.900 точки, докато Татяна Воложанина е девета от квалификациите със 72.700 точки. Надпреварата ще се проведе в събота, 30 октомври, от 10.55 часа  и ще бъде излъчена по БНТ 3.