И зимната олимпиада под въпрос заради пандемията

Членът на Международния олимпийски комитет (МОК) и бивш президент на Световната антидопингова агенция (УАДА) Ричард Паунд е на мнение, че ако олимпийските игри в Токио не се проведат през 2021 година, тогава зимните игри през 2022-а в Пекин също ще бъдат отменени.

Вчера президентът на МОК Томас Бах заяви обаче, че не вижда основания за отлагане или отмяна на Игрите в японската столица, който бяха пренасрочени за следващата година заради пандемията от коронавирус.

"Ако има проблеми с пандемията от коронавирус в Токио през юли и август следващата година, е трудно да си представим, че това няма да доведе до негативни последици за Игрите след пет месеца", каза Паунд.

Той отбеляза, че олимпийските игри в Пекин може да бъде повлияна от поредица политически конфликти. Протестите в Хонконг и напрежението между САЩ и Китай могат да се отразят на игрите. Паунд също така предположи, че Китай може да обмисли евентуална забрана на участието на американския отбор на Олимпиадата, ако Америка до този момент не успее да поеме контрола върху разпространението на вируса.

"В САЩ има най-голям брой заразени хора в света и ще бъде твърде опасно, ако американците дойдат в Китай. Това е радикално предположение. Но всякакви неочаквани неща могат да се случат", добави Паунд.

Олимпийските игри в Пекин трябва да се проведат от 4 до 20 февруари 2022 година.