Кирил Десподов е Футболист на годината за 2021

Кирил Десподов

Кирил Десподов


Кирил Десподов бе избран за Футболист на годината в България за 2021 година. Нападателят на Лудогорец спечели отличието за първи път в своята кариера в конкуренцията на завършилите съответно на второ и трето място Мартин Камбуров (Берое) и Георги Йомов (ЦСКА). Десподов грабна престижния приз с 203 точки, пред Камбуров със 156 и Йомов със 72 пункта на 61-та церемония, която се проведе виртуално заради пандемията от коронавирус и бе излъчена на живо по Sportal.bg с водещи Натали Трифонова и Костадин Крантев. Призовата тройка за Футболист на годината пък бе обявена от спортния министър Радостин Василев.

„Както каза Йомов, никой не обича да трети – поздравявам и него, и Мартин Камбуров за подобрения рекорд на Петър Жеков. Надявам се всичко да е окей, да няма контузии, мечтата ми е да играя в Шампионска лига, надявам се да я сбъдна“, бяха първите думи на Десподов. На четвърто и пето място останаха съответно Петко Христов (Специя) и Тодор Неделев (Ботев Пд).

61-та церемония по връчване на наградите започна с обръщение на Весела Лечева – специална награда получи счупилият рекорда на Петър Жеков за най-много отбелязани голове в българския футболен елит Мартин Камбуров. Нападателят на Берое подобри постижението от 253 гола на легендата на ЦСКА, като реализира десет попадения през миналата година. Рекордът падна на 13 септември, когато Камбуров се разписа във вратата на Царско село в мач от 7-ия кръг на Първа лига.

„На 27 декември направих едно събиране, дойдоха големи футболисти да ме уважат, това ме прави изключително горд с тези феноменални 256 гола. Няма как да се чувствам специален, виждам и отношението на хората, вече е съвсем различно. С този рекорд си записваш името със златни букви в историята на българския футбол. Петър Жеков е мой мотиватор“, сподели реализатор номер 1 в историята на българския футболен елит.

За Най-красив гол бе отличено попадението на капитана на ЦСКА Юрген Матай във вратата на ЦСКА 1948 при успеха с 1:0. Тогава с изстрел от далечно разстояние той донесе победата на „армейците“. „Да, със сигурност е най-красивият гол в кариерата ми“, коментира нидерландският защитник, който бе големият победител във вечерта, след като завоюва още две награди – за Най-добър чужденец, където се случи прецедент в историята на наградите, а именно двама играчи да поделят приза – Матай го стори със своя съотборник в ЦСКА Жорди Кайседо. Освен това бранителят на „червените“ бе избран категорично и за Най-добър защитник с 86 гола – втори и трети останаха Антон Недялков (Лудогорец, 8 гласа) и Андреа Христов (Славия, 5 гласа). При чужденците тройката бе запълнена от още играч на ЦСКА – Греъм Кери.

Вратарят на Славия Светослав Вуцов грабна първите места в две от категориите – за Най-прогресиращ млад играч и за Най-добър вратар. При прогресиращите играчи той се справи с конкуренцията на Марин Петков (Левски) и Мартин Минчев (Спарта Прага), а при вратарите с Даниел Наумов (ЦСКА 1948) и Кристиан Кахлина (Лудогорец). Светослав Вуцов 1. (51 гласа). „Като че ли втората награда е с по-голяма ценност за мен, това е оценка за цялостното ми представяне през годината. От 1 до 10 си поставям оценка 8. Вратарят, на когото бих поставил оценка 10, е Давид де Хеа. Наистина работя всеки ден с Георги Петков, можеш да научиш всичко от него, той е ходеща енциклопеия по футбол. Той ми каза тайна, която да ми помага при евентуална дузпа срещу мен, в интерес на истината тя ми помогна на два пъти миналата година“, сподели вратарят на Славия.

За Най-добър полузащитник бе награден Ивайло Чочев от ЦСКА 1948, който надигра Тодор Неделев от Ботев Пд и Каули Оливейра (Лудогорец), а при нападателите първото място отиде за Камбуров, който спечели страхотна битка с Кайседо – 37 на 35 гласа. Трети остана Десподов. За Най-добър треньор бе определен Илиан Илиев от Черно море. Той се справи с конкуренцията на Стойчо Младенов (ЦСКА) и Станимир Стоилов (Левски), които останаха респективно втори и трети.

Футболистка на годината е Симона Петкова от Йънг Бойс, която спечели в конкуренцията на Евдокия Попадинова (Наполи) и Лиляна Костова (Чарли Сосновец). „Изключително съм щастлива. Тази награда е резултат от много помощ през годините. Благодаря най-вече на моето семейство, защото са били до мен в най-трудните ми моменти. Тези две неща са изключително различни, но писането определено е едно мое хоби, в което търпя позитиви. Футболът ме държи будна. Надявам се на трансфер през лятото в Испания на „Камп Ноу“ или на „Сантяго Бернабеу“, каза Симона Петкова.

Наградата „Лъвско сърце“ по името на Трифон Иванов бе връчена виртуално на д-р Валентин Великов, лекар на шампиона Лудогорец, който бе със заслуга за своевременната намеса при спасяването живота на датския национал Кристиан Ериксен, който получи сърдечен арест по време на двубоя с Финландия от Евро 2020 миналато лято. Бяха почетени и двама велики български футболисти в лицето на Георги Димитров-Джеки и Александър Шаламанов-Шами, които си отидоха от този свят през 2021.

Всички награди на Футболист на годината 2021:

Футболист на годината – Кирил Десподов (Лудогорец)

Най-добра футболистка – Симона Петкова (Йънг Бойс)

Най-добър треньор – Илиан Илиев (Черно море)

Най-прогресиращ млад играч – Светослав Вуцов (Славия)

Най-добър вратар – Светослав Вуцов (Славия)

Най-добър защитник – Юрген Матай (ЦСКА)

Най-добър полузащитник – Ивайло Чочев (ЦСКА 1948)

Най-добър нападател – Мартин Камбуров (Берое)

Най-добър чужденец – Юрген Матай и Жорди Кайседо (ЦСКА)

Най-красив гол – Юрген Матай (ЦСКА).

„Лъвско сърце“ – д-р Валентин Великов (лекар на Лудогорец)

Специална награда за Мартин Камбуров, подобрил рекорда на Петър Жеков за най-много голове в българския футболен елит, съобщава БГНЕС