Матийо Февр спечели втория гигантски слалом

Матийо Февр

Матийо Февр

Световният шампион Матийо Февр спечели втория мантш от програмата на Световната купа по ски-алпийски дисциплини в Банско.

Февр финишира за 2:25.29 минути, след като беше най-бърз в първия манш с 1:11.45 минута, а при второто си спускане беше достатъчно солиден, за да триумфира.

Така 29-годишният французин записа едва втората си победа за Световната купа след дебютния си успех на 4 декември 2016 година в същата дисциплина на родна земя във Вал Д'Изер.

"Много съм щастлив. За първи път печеля състезание, в което съм бил лидер след първия манш. Това е много важно за мен. Бяха два тежки физически дни и сега се нуждая от почивка", коментира Февр, който завърши втори във вчерашния старт в пиринския курорт.

Швейцарецът Марко Одермат се нареди втори днес на 75 стотни от секундата, а лидерът в генералното класиране за големия Кристален глобус Алекси Пентюро (Франция) остана трети на 81 стотни от секундата.

Тибо Фавро оформи силния ден за Франция с четвърто място на 1:08 секунда зад победителя. Австриецът Щефан Бренщайнер, който вчера беше трети, днес отново направи добро състезание и завърши пети на 1:14 секунда.

Победителят от първия гигантски слалом за Световната купа в Банско в събота Филип Зубчич (Хърватия) днес се класира едва 14-и на 2.49 секунди.

Швейцарецът Даниеле Сете беше най-бърз във втория манш с 1:12.75 минута и записа най-доброто си представяне с 11-о място на 2.29 секунди.

Най-добрият български аплиец Алберт Попов не завърши първия манш.

Пентюро, който има три победи през сезона в гигантския слалом, остана лидер за малката Световна купа в дисциплината с 550 точки, пред Одермат с 525 точки и Зубчич с 486 точки. Французинът запази и първото си място в общото генерално подреждане с 1034 точки, следван от Одермат с 824 точки и от Марко Шварц (Австрия) със 718 точки.

Класиране в гигантския слалом за мъже от Световната купа по ски-алпийски дисциплини в Банско:
1. Матийо Февр (Франция)
2. Марко Одермат (Швейцария)
3. Алекси Пентюро (Франция)