Наситен, но неуспешен ден за българските спортисти на Игрите в Токио

Третият ден на Олимпийските игри в Токио не бе успешен за българските представители, като единствено боксьорът Даниел Асенов ще продължи участието си по-нататък.

В ранната сутрин състезателката на тенис на маса Полина Трифонова загуби от представителката на Монако Сяосин Ян. Трифонова записа две последователни победи на Олимпиадата в Токио, за да се класира за основната схема и да преодолее първия кръг на турнира, но тази сутрин нямаше сили да се противопостави на опитната си съперничка и загуби с 1:4 (3:11, 11:6, 5:11, 4:11, 0:11).

Единствената ни представителка в женското джудо Ивелина Илиева започна с победа с ипон в категория до 57 килограма над шампионката на Африка Гофран Хелефи (Тунис). На осминафиналите обаче Илиева бе спряна от настоящата №1 в света Джесика Климкейт (Канада) с ипон.

На боксовия ринг Станимира Петрова приключи с участието си в категория до 57 килограма след загуба от колумбийката Йени Марсела Ариас Кастанеда. Поражението на Петрова дойде след неединодушно съдийско решение, като двама от съдиите дадоха и трите рунда на българката, други двама дадоха пълно предимство на колумбийката, а петият рефер край ринга отсъди 2-1 рунда в полза на Ариас Кастанеда, което се оказа решаващо за крайното 3-2 в полза на южноамериканката.

Габриела и Стефани Стоеви отпаднаха от женския двойков турнир по бадминтон на Олимпийските игри в Токио, след като записаха втора загуба в груповата фаза. В двубой от група D на надпреварата сестри Стоеви загубиха от вторите поставени в схемата китайки Чън Цинчън и Дзя Ифан с 0-2 (18-21, 15-21). В първия си мач в Токио българките допуснаха поражение с 1-2 от южнокорейски тандем и по този начин те вече нямат шанс да се класират на едно от първите две места в групата и да продължат към четвъртфиналите. В последната си среща в японската столица Стоеви ще се изправят срещу тайландките Джонколпан Кититаракул и Равинда Праджонгджай в директен сблъсък за третото място в групата.

Единственият български представител в мъжкия бокс на Олимпийските игри в Токио Даниел Асенов започна участието си в категория до 52 килограма с убедителна победа над румънеца Козмин Петре Гирлеану с 5-0. 24-годишният Асенов демонстрира по-голямата си класа и доминираше през почти целия двубой, за да спечели гласовете и на петимата съдии (30-27, 30-27, 29-28, 29-28, 29-28). По този начин Асенов се класира за осминафиналите на турнира, където ще срещне Габриел Ескобар от Испания.

Българският плувец Антъни Иванов не успя да се класира за полуфиналите на 200 метра бътерфлай на Олимпийските игри в Токио, след като отпадна в квалификациите на дисциплината. 22-годишният Иванов завърши на шесто място в третата серия от надпреварата с време 1 минута, 56.36 секунди. Напред от серията на Иванов продължиха първите петима, а за полуфиналите се класираха 16-те най-добри времена във всички серии, като резултатът на българина бе 19-ти. Най-бърз в сериите бе унгарецът Крищоф Миляк с 1:53.58.

Представителката на България в 200 метра съчетано Диана Петкова също не успя да преодолее сериите, след като остана на последно място във втора серия. Петкова даде време 2 минути, 16.70 секунди и не продължава към полуфиналите в дисциплината. /БГНЕС