Няма да има тенис турнири за жени в Китай

Шуай Пън

Шуай Пън


Женската тенис асоциация все още работи по въпроса за намиране на решение в противопоставянето с Китай по въпроса с Шуай Пън, но със сигурност няма да се върне в страната с турнирите си през тази 2022 г., обяви шефът й Стив Саймън.

Безопасността на бившата номер 1 в ранглистата на двойки стана проблем пред УТА, след като Пън публикува видео в социалните мрежи миналия ноември, че е била обект на сексуално насилие от страна на високопоставен политик. След това тя изтри видеото, в което обвиняваше бившия вицепремиер Чжън Гаоли, а самата тя изчезна за около три седмици.

УТА преустанови всичките си турнири в Китай, планирани за следващия месец - решение, което се очаква да струва на асоциацията стотици милиони долари от тв права и спонсорство.

"Оставаме фокусирани в намирането на решение за това", каза Саймън пред The ​​Tennis Podcast. "Искаме да намерим решение, с което Пън може да се чувства комфортно, китайското правителство да се чувства комфортно и ние да се чувстваме комфортно. Не искаме да се отдалечаваме от Китай като тенис-дестинация. Но ще се наложи да запазим тази позиция, докато не намерим решение на казуса. Решителни сме в това си намерение и се надяваме, че отново ще имаме турнири там през 2023-а година. Ако успеем да постигнем напредък в тази посока, ще бъде победа за света, казва още началникът на УТА.

Шуай Пън, която вече се беше оттеглила от професионалния тенис, се появи на Зимните олимпийски игри в Пекин през февруари и отрече, че е обвинила някого в сексуално насилие. И добави, че самата тя е изтрила публикацията в социалните мрежи. Но УТА се придържа към искането си за официално разследване на твърденията и настоява за лична среща на четири очи с нея.

"Не сме имали скоро комуникация с нея. Светът не я е виждал от Олимпиадата, добави Саймън.