Прекратиха мач в Испания заради обиди към украински футболист

Роман Зозуля

Роман Зозуля

Мач от испанската втора дивизия беше прекратен заради нацистки скандирания към украинския футболист Роман Зозуля. Срещата между Райо Валекано и Албасете, където играе украинският нападател, беше прекратена при резултат 0:0 по решение на съдията, тъй като агитката на домакините скандираше "Зозуля ти си нацист!".

В изявление на Футболната лига на Испания се изказва подкрепа към решението на съдията Хосе Антонио Лопес Тока, който преди това се е консултирал с двата отбора и те са подкрепили решението му като протест срещу неуважителното и обидно отношение.

Срещата приключи преждевременно в 45-ата минута при нулево равенство, а секунди по-рано беше отстранен с червен картон Еди Силвестър от Албасете.

30-годишният украински национал изкара съвсем кратък период в Райо Валекано като преотстъпен от Бетис. Но феновете на Райо са известни като крайни комунисти и русофили, поради което не приеха патриотичната дейност на футболиста извън терена. Зозуля оказва финансова и морална помощ на украинската армия, която се бие в Донбас срещу руските части, маскирани като местно опълчение. Всичко това накара феновете от работническия мадридски квартал Валекас да го определят като човек с десни политически възгледи.