Радев отсвири скандалите в БФС, прави си пиар на мача със Северна Ирландия

Румен Радев, снимка: Фейсбук

Румен Радев, снимка: Фейсбук

България надигра Северна Ирландия с 2:1 у дома в двубой от група С на световните квалификации в зона Европа. На Националния стадион „Васил Левски“, пред погледа на президента Румен Радев, който бе част от публиката, двата отбора си размениха по едно полувреме. Вместо да се занимава с драмите при избора на Борислав Михайлов за президент на БФС, държавният глава реши да отиде на мача и да се слее с феновете. Той беше част от около 800-900 запалянковци, които дойдоха да подкрепят на стадиона футболистите ни в студената октомврийска вечер. Радев беше облечен неофициално. Снимка от Фейсбук групата "Новините от България света" показва обаче, че държавният глава също не е привърженик на мерките за спазване на дистанция, които се опитва да налага служебният му министър Стойчо Кацаров. Появата на Румен Радев на стадиона беше най-голяма атракция за децата, които бяха дошли да подкрепят трикольорите на стадиона. Социалните мрежи веднага се запалиха от коментари, че държавният глава изведнъж се е сетил, че му се е догледал мач точно ден преди официалния старт на предизборната кампания. "Евтин пиар, седнал бил сред хората... Преди избори, много народни ставаме. И в църква влизат, кръстят се, свещи палят. Че кога е ходил на мач?", са само част от коментарите. 

Селекционерът на „лъвовете“ Ясен Петров направи осем промени в сравнение със загубата от Литва в събота, като дебют направи полузащитникът на Левски Радослав Цонев. Гостите обаче бяха тези, които диктуваха събитията на терена преди почивката, като закономерно поведоха в 35-та минута след няколко пропуска и спасявания на родния страж Иван Караджов. Точен бе Конър Уошингтън, който направи успешна добавка след удар с глава на Джош Магенис. Първоначално, страничният съдия отсъди засада, но след проверка на ВАР голът бе зачетен.

България оцеля преди паузата, но потегли много по-агресивно и смело напред през втората част, когато Радослав Цонев бе заменен от Илиан Илиев-младши на почивката. Именно след негов опит за центриране, който се отби от футболист на гостуващия състав, топката попадна на левия крак на Тодор Неделев, който матира Бейли Пийкок-Фарел за 1:1. Десет минути след изравнителното попадение за „трикольорите“ отново играчът на Ботев Пд бе в прегръдките на своите съотборници след още по-красиво изпълнение, този път извън наказателното поле.

Домакините продължиха да бъдат по-активни и солидни, като не допуснаха до края на срещата сериозни опасности пред вратата на Караджов. В крайна сметка, българите се поздравиха с втори успех в своята група след този над Литва отново на „Васил Левски“. Съставът ни събра актив от осем точки, с три повече пред четвъртия тим на Северна Ирландия. В другия мач от групата, Швейцария разби Литва с 4:0 като гост и се изравни с лидера Италия – и двата тима имат пот 14 точки.

За България предстои гостуване именно на швейцарците в последен мач от квалификациите на 15 ноември, докато Северна Ирландия завършва с две домакинства на Литва и Италия съответно на 12 и 15 ноември.

Че кога е ходил досега на мач?