Betindex: След краха в Европа Аякс ще се пребори отново за титлата в Нидерлания

През миналия сезон младият тим на Аякс очарова европейската публика. Отборът на Ерик тен Хааг взе „скалповете” на величия като Реал Мадрид и Ювентус, а докосваше и финала в Шампионската лига, преди да бъде посечен с гол в петата минута на добавеното време в реванша срещу Тотнъм. 
В последните месеци обаче „червено-белите” от Амстердам преживяха две разочарования на континенталната сцена. Първо, носителят на титлата в Ередивиси отпадна още в групите на Шампионската лига, след като отстъпи с 0:1 у дома от Валенсия в последния мач от тази фаза. След това Аякс беше елиминиран от друг испански тим – Хетафе, още в първия елиминационен кръг на Лига Европа през 2020 г. Колосът от Амстердам напусна „Колизеум Алфонсо Перес” в покрайнините на Мадрид с пасив 0:2, който така и не успя да преодолее пред своя публика. Аякс спечели реванша с 2:1 и приключи участието си и в този турнир.
Но когато тимът на Тен Хааг съсредоточи усилия на вътрешната сцена, това ще му помогне отново да стане шампион, убедени са от Betindex . Точно около мачовете с Хетафе „червено-белите” допуснаха две последователни похлъзвания на домашната сцена. Първо допуснаха изненадващо поражение при визитата на Хераклес с 0:1, а после отстъпи в директен двубой у дома от конкурента за първото място АЗ Алкмаар с 0:2. Това доведе до изравняване между двата тима на върха в класирането и завърза отново интригата в Ередивиси. А лошата серия беше допълнена и от поражение с 0:2 от Утрехт за купата на страната – още една елиминация след отпадането от Хетафе.

Аякс разчита на ударното си нападение

Въпреки че няма ясно изявен голмайстор, шампионът разполага с най-силната атака в Нидерландия. До 22-рия кръг включително играчите на Ерик тен Хааг реализираха 65 попадения, почти по 3 средно на мач. Загубите от Хераклес и АЗ Алкмаар малко поразвалиха тази статистика, но Аякс все така разчита на традицията си да бъде резултатен и така да печели трофеи.
Без съмнение продажбите на основни играчи като Френди де Йонг в Барселона и Матайс де Лихт в Ювентус отслабиха потенциала на отбора. Но тези промени се отразиха по-скоро в Европа, отколкото във вътрешното първенство. Същевременно попълненията не оставиха еднозначно позитивно впечатление. Куинси Промес се включи добре, идвайки от Севиля, но пък Ръзван Марин, привлечен от Стандард Лиеж, не успя да се наложи в състава.
Въпреки това Аякс е фаворит в надпреварата с АЗ Алкмаар. Двата тима взеха солиден аванс в спора за първото място пред другите два традиционни гранда в Ередивиси – Фейенорд и ПСВ Айндховен. Преди година „филипсите” бяха основният конкурент за тима от Амстердам, но в този шампионат допуснаха изоставане, което трудно могат да компенсират.
Що се отнася до бъдещето на треньора, то със сигурност зависи и от развръзката на битката за титлата. Ерик тен Хааг доказа качествата си начело на Аякс, но ако не успее отново да вземе титлата, това може и да натежи в негов ущърб, особено след несполуките в Европа през този сезон.