Ла Лига отново предлага най-сериозната интрига в битката за титлата

Кой ще стане шампион - това е най-важният въпрос във всяко първенство и турнир. А обикновено отговорът става ясен на финалната права на клубния сезон през април и май. Но след последната дълга пауза в кампания 2020/21 в някои от водещите шампионати в Европа носителят на титлата вече е ясен. Немислимо е някой да свали от върха в Англия Манчестър Сити. В Германия Байерн спечели директния двубой като гост на РБ Лайпциг и поведе със 7 точки 7 кръга преди края пред втория в Бундеслигата. Интер пък е на път да сложи край на дългогодишната хегемония на Ювентус, а мечтата на Милан за “скудетото” се отдалечава със същата скорост, с която расте коефициентът в биуин за титла на “росонерите”.

Така че в три от Топ 5 лигите на континента отговорът изглежда ясен. Съвсем не е така обаче в другите две водещи първенства в Европа. В Испания и Франция интригата не само е жива, но вероятно въпросът кой ще стъпи на върха ще бъде актуален до последните кръгове.

Тройна битка за титлата в Ла Лига

Изключителен заряд носи битката за първото място в Примера дивисион. Този път в нея са замесени не само обичайните претенденти Реал Мадрид и Барселона, но и другият голям столичен тим - Атлетико. Всъщност, до преди два месеца “дюшекчиите” изглеждаха като големият фаворит за титлата. Тимът на Диего Симеоне беше натрупал сериозен аванс пред мастодонтите, но от средата на февруари влезе в лоша серия. Само точка в два мача с Леванте, изпусната победа в дербито на Мадрид срещу Реал, нулево реми срещу Хетафе и загуба от Севиля стопиха цялата преднина на Атлетико.

В същото време шампионите от миналия сезон, както и Барса набраха скорост. Особено впечатляваща беше серията на каталунците още преди Ел Класико - 13 победи от 14 мача през 2021 г., 40 от 42 възможни точки. Така след есенната криза на “Камп Ноу” мечтата за титлата не само е жива, но и мнозина са склонни да обявят каталунците за фаворити във финалното “надбягване” със столичните Реал и Атлетико.

ПСЖ среща сериозна конкуренция

Свикнали сме във Франция да има една основна доминираща сила така както е в Германия (Байерн) и както до миналия сезон беше в Италия (Ювентус). Да, но в тази кампания Пари Сен Жермен среща сериозни предизвикателства в опитите си да остане на върха. Изненадата на сезона безспорно е Лил. Тимът на Кристоф Галтие дори спечели дербито на “Парк де Пренс”, с което поведе с 3 точки на върха пред ПСЖ. В играта за шампионските почести се включи и Монако.

Дори и при тази ситуация столичният гранд остава претендент №1 за титлата. Дали обаче ръководството на френския хегемон не допусна грешка с треньорската смяна по средата на сезона? Томас Тухел, който изведе ПСЖ до първи финал в Шампионската лига, беше освободен, а на негово място пристигна Маурисио Почетино. Дали тази рокада и по-точно - времето за нейното осъществяване, беше правилна? Развръзката на битката за титлата във Франция ще даде отговор на този въпрос.

Футбол