Треньорът на плувците за допинг скандала: Направена е професионална атака

Кристиян Минковски

Кристиян Минковски

Три положителни проби за допинг в националния ни отбор по плуване провокираха скандал, който стигна до световните медии. Намесиха се български състезатели, които постигат успехи за чужди отбори и заваляха обвинения срещу селекционера и доктора на българските национали. На 8-ми март ще се проведе масово тестване на плувците. А днес - треньорът на момчетата, хванатите с допинг - Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов - Кристиян Минковски е гост в "Социална мрежа" по NOVA NEWS, а също и бившата му състезателка и една от най-успешните български плувкини - Екатерина Аврамова.

"Ние не сме давали добавки, замърсени с препарат. Самоубийство е да се използва станозолол", заяви наставникът. "Над 200 проби през последните месеци, които са отрицателни. Имаме система на лекаря на националния отбор – той дава на състезателите витамини, минтерали, аминокиселини на една и съща световно известна фирма", обясни той.

Треньорът все още няма обяснение какво се е случило. Минковски разказа за олимпийска квалификация месец ноември Бургас. Бил е в самоизолация. Имало е награден фонд от общината – за личните треньори и състезателите. Той е предложил 30 % от него да бъде разпределен между треньорския екип. Изтрил го е, защото е искал инициативата да дойде от състезателите.

По думите му има професионално направена атака, няма отговор към кого е насочена, може би в голяма степен към него, но не само. Шампионката Екатерина Аврамова пък сподели, че с реакцията си по случая е искала е само да защити момчетата. За нея чашките с медикаменти, за които не е получила отговор, не бива да се дават, защото никога не може да си сигурен какво има в тях. Наказание от поне 4 г. грози спортист с допинг, а на практика кариерата му приключва, смята плувкинята.