Запалиха олимпийския огън

Олимпийският огън потегли от Гърция към Токио, където ще се проведат Летните олимпийски игри. Българският еврокомисар Мария Габриел също беше сред носителите на факлата с огъня.

На специална церемония в Древна Олимпия, която се намира в Южна Гърция, олимпийският огън бе запален по традиционния начин с използване на параболично огледало от първожрицата, в чиято роля влезе гръцката актриса Ксанти Георгиу.

За първи път от 1984 г. запалването на огъня стана без зрители поради въведените ограничения срещу разпространението на коронавируса. Телевизионните медии излъчиха директни репортажи, защото участието на тази церемония за гърците е традиция, спазвана от векове.

Първият факлоносец на Олимпийския огън беше гръцката олимпийска шампионка в спортната стрелба Анна Коракаки, която при паметника на Пиер де Кубертен предаде факлата на шампионката в маратона на игрите в Атина през 2004 г. Мизуки Ногучи от Япония.


На трети пост бе заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, който я предаде на българския еврокомисар по иновациите, образованието и младежта Мария Габриел. Тя заяви, че за нея е изключителна чест да участва в церемонията по предаване на олимпийския огън.

На церемонията присъстваха гръцкият президент Прокопис Павлопулос, президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах, представители на организационния комитет за Токио 2020 и членове на правителството.

Пътуването на огъня в Гърция ще продължи осем дни.