Русия изпари надеждите на националите ни по волейбол за класиране във финалната 6-ца

Българският национален отбор изгуби шансове за класиране във финалната шестица на световното първенство. Надеждите окончателно се изпариха, след като Русия спечели два гейма срещу Финландия и елиминира тима на Пламен Константинов.

Преди днешния последен ден от втората групова фаза българският отбор имаше минимални шансове да се добере до финалите в Торино. Те минаваха през победа на националите срещу Канада с 3:0 или 3:1 гейма, загуба на Русия с 0:3 или 1:3, поражение на Холандия от Италия, както и условието Бразилия да не губи с 0:3 или 1:3 срещу Белгия.

Още по време на първите мачове обаче стана ясно, че съдомакинът на мондиала ще напусне надпреварата. Русия бързо показа, че е много по-класен отбор от Финалндия, и спечели по категоричен начин първите два гейма - 25:17 и 25:19. Още един гейм, затворен с 25:22, подпечата победата на "сборная" и класирането на олимпийските шампиони от Лондон 2012 за финалната шестица.

По този начин отпадна вероятността България да попадне сред двата най-добри втори отбора във втората групова фаза.

Другият домакин - Италия, САЩ, Бразилия, Сърбия, Русия и два отбора измежду световния шампион Полша, Франция и Белгия ще продължат битката за световната титла.

България остава извън финалната шестица на трето поредно световно първенство. Преди четири години в Полша националите заеха 13-ата позиция, а през 2010 г. се класираха седми.