Един от шефовете на разбитата банда за уреждане на мачове в тениса е изключително близък до България

Откраднати били хиляди самоличности, корумпирани са банкови служители,

Английският разследващ журналист  Деклан Хил

Английският разследващ журналист Деклан Хил

Един от шефовете на разбитата преди дни банда за уреждане на мачове в тениса в Испания е изключително близък до България. Това твърди английският разследващ журналист Деклан Хил, който е един от най-големите специалисти по черно тото в света.

“Разполагам с документи още от миналото лято. Но няма да ги разкрия, ако случайно някой правоохранителен орган като Европол се сети да ми ги поиска. Заради това само ще повдигна малко завесата около този синдикат”, пише той в сайта си declanhill.com.

Тази организация е работила поне 3 години и е манипулирала най-малко 300 мача в тениса, припомня "24 часа".

В организацията са участвали над 40 тенисисти. Работила е в цяла Европа - България, Италия, Холандия, Франция, Белгия и други държави.

Откраднати били хиляди самоличности, корумпирани са банкови служители, които изпрали парите, като към това се добавя и манипулирането на мачове в тениса. Хората от престъпния синдикат имат доста добри връзки. Те дори са собственици на футболни отбори или пък имат влияние върху други спортни тимове.

Според Деклан Хил, когато някой от играчите се дърпал, членовете на престъпната група били слонни и на насилие. Кс. П. е лидер на организацията, въпреки че се опитва да не парадира с това.

Най-интересният член на ръководството според Деклан Хил е З. З. Той държи връзките с азиатските букмейкъри, където могат да се залагат доста повече пари и да се използват играчи с по-висок ранг. З. З. е свързан с много други престъпни организации. Той лично е уреждал манипулирането на футболни мачове в България - на Пирин, Созопол и други отбори. Имал огромни връзки и с българския баскетбол. Ако Европол иска да удари сериозно черното тото, трябва да работи върху З. З., който може да даде много важна информация, твърди Деклан Хил.

И последният от шефовете бил Д. Дж., който отговарял за информацията за играчите и как може да бъдат привлечени. Шефът Кс. П. много често отбелязвал прякора Пилоти в разговорите си, което вероятно е друга връзка на организацията.

Имало и връзка с известния бос на манипулирането на мачовете във футбола Вилсон Радж Перумал, който, след като излежа присъдата си във Финландия, спокойно живее в Унгария. Навремето точно той посочи, че има българин в неговата организация на най-високо ниво, като спомена Костадин Хаджииванов, бившия президент на Беласица.

Според Асошиейтед прес в синдиката, който бе разбит по-рано в Белгия и където отново са замесени арменци, са били обхванати над 100 тенисисти. Вече са разпитани играчи от Белгия, Холандия, Германия, Словакия и България. Сега се очакват разпити и на такива от САЩ, Чили и Египет.

Според “Екип” във Франция са били разпитани 21-годишният Жул Окала, който има най-добро класиране в световната ранглиста е 381-о място, и Мик Лескюр, който през август достигна до 487-о място.

Шефът на този синдикат е с прякор Маестро и в момента се намира в ареста в Брюксел. Играчите са получавали между 500 и 1500 евро, за да манипулират резултата от мачовете си, твърдят разследващите. Това са най-вече турнири на ниско ниво, където няма дори награден фонд или е прекалено малък, за да се живее от него.