Руската допинг коспирация за печелене на медали е доказана

Докладът на Макларън: Над 1000 атлети са взимали забранени вещества, феновете са били мамени

Повече от 1000 руски спортисти от над 30 вида спорт са били част от държавно финансирана схема за допингиране в периода 2011-2015 г. Това се посочва във втората част от доклада на антидопинговата агенция (WADA), обявен от председателя ѝ - канадския юрист проф. Ричард Макларън.

Главен герой в доклада е доскорошният спортен министър на Русия Виталий Мутко, дясна ръка на президента на страната Владимир Путин.

"Не е възможно да знаем точно колко дълбока е била тази конспирация - добави Макларън. - От години международни спортни състезания са били "отвличани" от руснаци. Техните треньори и спортисти са били на несъизмеримо ниво. Спортните фенове и зрителите са били мамени", започва Макларън.

"Вече можем да потвърдим изводите от първия ни доклад, но също така и да ги поставим в по-чист фокус. Броят на въвлечените спортисти се увеличи, а също така и размерите на конспирацията. Прикриването на допингирани спортисти започва поне от 2011 г. и е продължило и след зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г. Прикритие, което е еволюирало през годините от контролиран хаос, към институционализирана и дисциплинирана конспирация за печелене на медали"

"Руският олимпийски отбор замърси олимпийските игри в Лондон`12 в невиждан мащаб. Картината е ясна, но не е и пълна. Имахме достъп само до малка част от доказателствата", каза още Макларън.

Той добави, че руските власти са имали безкрайни трикове за манипулиране на допингпроби. Използвали са сол или гранули от кафе, за да излъжат тестовете.

"За да се манипулират пробите, спортисти, които са се състезавали при тази схема, не са действали самостоятелно, а в организирана инфраструктура. Държавно спонсорираната схема за допингиране е била доизпипана за игрите в Лондон`12, за зимната Универсиада`13, за световното първенство по лека атлетика в Москва`13 и, разбира се, на зимните игри в Сочи`14"

"Системата е била ефективна и е позволявала на руски спортисти да се състезават под влиянието на допингиращи вещества. Много добре известни и елитни спортисти са постигали резултати под тяхно въздействие"