Сръбските власти отмениха мащабните събития, посветени на жертвите от Операция "Буря"

Александър Вучич

Александър Вучич

Сръбските власти бяха принудени да отменят възпоменанията, посветени на жертвите от хърватската военна Операция "Буря", насрочени за 5 август поради коронавирусната ситуация в страната, пише електронното издание "МКД". Вместо това годишнината бе отбелязана в Сремска рача, мястото, през което стотици хиляди сръбски бежанци от Хърватия преминаха границата по време на и след операцията.

Сръбският президент Александър Вучич беше придружен от сръбския премиер Ана Бърнабич и президента на Република Сръбска Милорад Додик на събитията в Сремска Рача.

„Няма да празнуваме трагедията на сръбския народ, убийствата на сръбски цивилни, убийствата на сръбски деца, няма да бъдем унижавани. Помирение - да, но унижение - не", каза Вучич на моста в Сремска рача, където символично се проведе поменът в памет на жертвите на операцията, осъществена в първите дни на август 1995 г.

„Не ни карайте да празнуваме убийствата на сърби с вас, като ни казвате, че това са големи стъпки напред. Вие празнувайте това, което искате, радвайте се. Ние ще скърбим за сърбите от Крайна, Далмация, Баница (...) за всички онези, които вие с радост изгонихте от вековните им домове", каза Вучич.

„Щастлив съм и се гордея, че почти целият сръбски народ разбра значението на идеята за възпоменанието на сръбските страдания. Заедно можем да направим всичко, разделени не можем да постигнем нищо. Бяхме много слаби, точно както през 1995 г.", каза Вучич. Той каза още, че сега сърбите имат своя държава, която може да "защитава" своите граждани и своята памет.