Сръбският президент моли за руска намеса в православната църква на Балканите

Александър Вучич

Александър Вучич

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че е помолил Русия да защити православната църква на Балканите в хода на съвместна пресконференция с първия дипломат на Москва Сергей Лавров в Белград, предава ТАСС.

„Поисках от Русия да защити православната църква предвид всичко, което в момента се случва в Черна гора и региона“, заяви сръбският лидер. Напрежението в отношенията на Църквата и правителството в Черна гора започна в края на миналата година. Властите в страната бяха одобрили нов закон за вероизповеданията, в който се казваше, че различните религиозни общности трябва да демонстрират законността на своите права за собственост още преди 1918 г., когато Черна гора става част от Кралството на сърбите, хърватите и словенците. Приемането на мярката от Подгорица доведе до значително влошаване на отношенията с Белград, където се проведоха протести, подкрепени от Православната църква и правителството. 

В Черна гора църквата организира мирни протести, но след идването на пандемията от коронавирус, последните бяха преустановени. Междувременно митрополит Амфилохий бе арестуван два пъти от полицията (може да видите тук и тук). В края на януари правителството на Черна гора отправи искане за диалог с Църквата, след като прие спорния закон за вероизповеданията. Тогава Сръбският патриарх Ириней, обвини правителството, че "… зад властите в Черна гора стоят големи и адски сили, които се опитват да разделят и унищожават сръбската църква".

Към 2011 г. около 71% от населението на Черна гора се определя като православно и като част от православната църква, в частност към митрополията на Сръбската православна църква в страната. Хората, които се определят като сърби в Черна гора са 29%.