Станишев: Единствено доволен от избора на Сасоли е Виктор Орбан

Тимерманс е единственият кандидат, който има ясен план как да се промени Европа

Сергей Станишев

Сергей Станишев

Това, което се постигна, обслужва единствено Виктор Орбан. Той може би е единственият доволен човек от избора на Давид Сасоли за председател на ЕП. Това Това коментира лидерът на ПЕС Сергей Станишев пред Нова ТВ.

Благодарен съм на колегите социалисти, които са поставили моето име за обсъждане. Това, че бях предложен за президент на ЕП, е голяма чест. За мен по-важното е какви са политическите последици от тази сделка, този пакет, който беше постигнат. Балансите са много трудни и между семействата на различните партии и географски, посочи още Станишев.

По думите му има твърде много въпроси за политиките, които се провеждат. Има въпроси към кандидата за председател на ЕК, защото номинираната за поста Урсула фон дер Лайен е непозната за европейския политически елит, обясни лидерът на ПЕС.

Това, към което се стремихме, е социална Европа, Европа на равноправието и Европа, която е демократична. Имахме много прозрачна позиция - че трябва да се уважи гласа на европейските избиратели, коментира той.

Според Станишев Тимерманс е единственият кандидат, който има ясен план как да се промени Европа. За председател на Съвета нещата са ясни, той се избира от Съвета. Президентът на ЕК, обаче, се избира от парламента и въпросът не е решен и не е затворен, не само за социалистите, но и за зелените. Събирането на мнозинство не е гарантирано в този момент, каза още Сергей Станишев.