Стартираха антитерористичните учения за Олимпиадата в Токио, корейците се застраховат срещу радиация

Специалните антитерористични части от полицията в Токио започнаха учения с обучени кучета за действие по време на лятната Олимпиада в града догодина.

Първите симулации бяха около няколко гари на метрото в центъра, както и в района на олимпийското село. Освен хората от отрядите, бяха използвани и лабрадори и бигъли - специално подготвени за работа с терористични заплахи.

Те "проверяваха" влизащите през входовете на метрото, като идеята на ученията е да се отработи как да се действа при минимално затрудняване на ужасно тежкия трафик от хора в транспортните артерии на Токио. Ежедневно през тях минават около 20 милиона души в 35-милионния район на столицата.

Следващото учение през януари ще е около летището на града, както и на Олимпийския стадион, където ще е откриването.

Над 600 000 туристи се очакват в Япония за игрите догодина между 24 юли и 9 август. Естествено, най-големите групи от тях ще са от Азия.

В тази връзка, появи се и проблем с корейската делегация, засега само на спортистите. Олимпийският комитет на Република Корея обяви, че планира да оборудва с детектори за радиация тима си. Както и да организира цяла система за осигуряване на прясна храна за своите спортисти в седмиците на игрите.

Причината е притеснение от радиоактивно съдържание в това, което ще предложат в Олимпийското село домакините. Ще бъде осигурено снадбяване със зеленчуци и подправки, а месото ще бъде проверявано с детекторите, уточняват от Сеул.

Изследвания наскоро показаха, че в Токио и други големи градове на Япония продължава да има радиационни частици, останали във водата и въздуха след аварията във Фукушима преди 8 години.

Именно от мястото на трагедията ще започне пренасянето на Олимпийския огън към Токио в седмиците преди игрите.

Сеул е забранил вноса на риба и рибни продукти от Япония след 2011-а, а темата е доста чувствителна на фона на икономическите отношения между двете страни. И решението на Олимпийския комитет сега със сигурност няма да бъде прието добре в Токио.