Стефан Манов: Машините ще върнат доверието на избирателите, които се борят с купения и контролиран вот

Стефан Манов

Стефан Манов

Машините ще върнат доверието на избирателите, те се борят с купения и контролирания вот. Това каза в директно включване от Франция Стефан Манов, зам.-председател на Обществения съвет към ЦИК, за БНТ.

„Вероятно трябва да кажем най-напред, че е естествено, когато човек няма познания в една област, страхът от неизвестното да предизвиква реакции на отхвърляне. Най-наред трябва да сме фактологично точни, като кажем, че машинно гласуване не само има в Европа, но има от повече от 20 години в сърцето на Европа. Белгия гласува с машини от 1994 г., като на последните избори през 2019 г., които бяха за тях избори 3в1, повече то 60% от белгийците гласуваха с машини. Говорим за 30 000 машини, разгърнати в над 200 общини. По света няма смесване на хартия и машини. Белгия гласува така без някакъв съществен проблем. Странно е, че ЦИК в предишния си състав след изборите 2017 г. до изборите през 2019 г., когато нямаше избори, вместо да обиколи и да види примера на държавите, в които това се провежда, реши да изчака“, заяви Манов.

„Машинен вот се провежда във Франция в някои общини на изборите през 2017 г. Машинен вот има и в италиански общини. Въпросът е, че когато не искаме нещо да се случи, ние казваме, че го няма. Бразилия въвежда само за 4 години 100% машинен вот. Повече от 20 години вече там се гласува машинно. В нея има 140 млн. избиратели в 420 000 секции. По какви ли не места не се носят машини там, включително на места, където няма електричество. Машинният вот е осигурен дори чрез пръстов отпечатък и няма нужда от СИК, защото в машината е заложен избирателният списък и пръстов отпечатък“, посочи той.

„В България е необходимо машинно гласуване. България произведе на местните избори през 2019 г. 600 000 недействителни бюлетини. На всички избори имаме огромно количество недействителни бюлетини. На последните избори в хартиените секции имаме над 86 000 недействителни бюлетини и влизането в парламента е със 120 000 гласа. В България има купен и контролиран вот и машините се борят с него. Купеният вот се отчита, когато избирателят си направи селфи с начина си на гласуване. С машините това не може да се направи. Има цели села в Северозападна България, където има бюлетини с три еднакви преференции. Защо тези хора избират всичките така? В България имаме огромен проблем с РИК в изборната нощ. Нормално ли е да хора да спят в автобуси, да се разнасят чували и да се губят и да виждаме такива сцени, които подриват доверието?“, попита Манов.

„В Изборния кодекс е заложено нещо много просто. Машината вади разписка, на която човек вижда дали вотът му е правилно отбелязан. Можем да извършим контролно броене на тези разписки в секции на случаен принцип. Манипулация на софтуера няма как да се направи, защото вие като избирател правите одит в хода на изборния ден. Тези машини се ползват и в Белгия, където също се избират някак хора и имат доверие и независим орган. В България по новия Изборен кодекс може да се направи одит на тези машини от всеки. Гаранции за честност на машинния вот могат да бъдат дадени, така че хората да бъдат спокойни. Когато сравняваме машинния вот с хартиения, нещата вървят еднакво като процент. Машините ще върнат доверието“, допълни той.