Стево Пендаровски: Без Европа Северна Македония няма да се провали, но ще напредва със скоростта на охлюв

Стево Пендаровски

Стево Пендаровски

"Българският отговор на Плана за действие, който преди това беше представен на София от Северна Македония, практически не надхвърля параметрите на старите български отговори, няма нищо съществено различно от предишните им позиции". Това каза президентът на Северна Македония в интервю за МИА, цитирано от БГНЕС. 

В интервюто се говори за съдържанието на това, което България предостави чрез специалния пратеник на Скопие Владо Бучковски, и дали най-накрая ще стане ясно дали наистина става дума за анекс към договора за приятелство. Пендаровски уточнява, че това в никакъв случай не е нов договор, допълнение, протокол, анекс. „Не виждам нещо принципно различно в техните позиции, може би някои фрази тук-там“, казва Пендаровски.

Македонският президент казва, че всичко това вероятно ще бъде обсъдено през следващата седмица в парламентарната комисия по европейски въпроси или външна политика, че правителството е взело решение за това, но не знаеше дали информирането на депутатите за последните събития в отношенията Скопие-София ще бъде достъпно за обществеността. По отношение на речта на омразата в РС Македония Пендаровски казва в интервюто, че не може да твърди, че в РС Македония няма реч на омраза, но по отношение на България допълва, че и София не може да твърди, че оттам към Скопие не се чува реч на омразата.

„Когато не признаваш правото ми на самоидентификация и когато казваш, че не съм това, като което се идентифицирам сам, това означава дисквалификация от най-висок вид", казва македонският президент. Пендаровски каза, че държавата реагира на подобни инциденти, които идват от нивото на държавни служители. Но той вярва, че властта в Скопие не трябва да върви в посока да санкционира хиляди, хиляди свои граждани за публикации в социалните мрежи. „И накрая, това е демокрация. Всеки, който е засегнат, има право да заведе дело", каза той.

Македонският президент изразява надежда и очакване, че други държави-членки на ЕС ще станат по-информирани и ще окажат натиск на България, тъй като интеграцията на Западните Балкани в Съюза е геополитически важен въпрос, но също така се надява и на помощта на администрацията на новия президент на САЩ Джо Байдън, който познава региона и би искал засили фокуса върху него.

Македонският президент казва, че без Европа РС Македония няма да се провали, но ще продължи да напредва със скоростта на охлюв или костенурка. Той напомня, че може ат сутрин до вече само да се мисли за преследване на печалби и разпределяне на дивиденти в края на годината, но че правата на човека и свободите на медиите също са важни. За своите предшественици Лранко Цървенковски и георге Иванов Пендавровски каза, че техен е бил изборът да се затворят и изолират.