Стив Ханке: Ако се случат рисковете на световните финансови пазари, това ще е лошо за България

Стив Ханке

Стив Ханке

Има два много специфични риска пред финансовите пазари. Единият е от по-общ характер. Отнася се до една от най-сериозните грешки на Федералния резерв на САЩ в периода след Втората световна война. Накратко, ФЕД не успя да обърне внимание на експлозивния растеж на паричното предлагане. В резултат на това САЩ са изправени пред нов и постоянен проблем с инфлацията. В този момент не знаем как ФЕД планира да потуши този проблем с инфлацията. Това казва в интервю за „168 часа“ Стив Ханке, известен още като бащата на Валутния борд в България.

Второто притеснение изглежда е това, което със сигурност ще завърши с фалита на Evergrande, огромната задлъжнялост на гигантското предприятие за недвижими имоти в Китай. Натрупало е невероятни 300 милиарда долара дълг и ние не знаем как китайските власти ще се справят с проблема. Като трети, по-общ риск, съм загрижен за недостига на първокласни лидери на международната сцена.

Ако рисковете, които виждам на хоризонта, започнат да се превръщат в реалност, инвеститорите ще се опитат да ги избегнат. Това няма да е добре за страни като България, която е разглеждана като “рискова”, прогнозира Ханке.