Столична община официално влиза във владение в къщата на Яворов

За нея общината е платила 1,285 млн. лева с ДДС, при пазарна цена 1.4 млн. лева

Столична община влиза във владение на къщата, в която е живял в София големият поет и революционер Пейо К. Яворов, заедно със съпругата си Лора Каравелова. На церемонията в 11 ч. Столична община ще бъде представена от заместник-кмета на София Тодор Чобанов.

За покупката на къщата Столична община е платила 1,285 млн. лева с ДДС. Пазарната цена на имота е 1,4 млн. лева.

Директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов ще открие музикално-поетична програма с участието на вокална формация "Светоглас", заедно е актьора Мирослав Стоилов, племенницата на Пейо К. Яворов - Явора Стоилова, председателя на Фондация "Яворов" - Тодор Иванов, както и поетите Недялко Йорданов, Георги Константинов, Бойко Ламбовски, Иван Есенски, Димитър Милов, Виолета Христова и др. в двора на музея от 12.00 часа.

Националният литературен музей ще продължи да стопанисва къщата и да се грижи за съхранението на паметта за големия поет. Къщата на Яворов функционира като музей от 1963 г. и в нея се съхраняват ценни сбирки от ръкописи, оригинални фотографии, както и личната библиотека на поета.

В къщата Пейо Яворов и Лора Каравелов живеят до фаталната вечер, в която тя отнема живота си, а той ослепява в опит да се простреля.