Стойчо Стойчев: Борисов много добре се справя в балансирането с Великите сили, Иван Костов бързо си отиде

Тук успешните политици са тези, които успешно проправят мостове между тези интереси и търсят баланс

Балканите са мултикултурна среда, не само по отношение на вътрешния състав на страните, но и по отношение на интересите на този регион. Тук успешните политици са тези, които успешно проправят мостове между тези интереси и търсят баланс. Към такъв вървим и ние, защото в момента, в който се осъществи адекватна свързаност с Гърция например, по отношение на газа, това означава, че ние можем да внасяме и американски газ, който се изнася компресиран с кораби. Това каза в предаването "Беновска пита" на Канал 3, доц. Стойчо Стойчев, политолог.

"Путин разбира се има интерес и той е страните в Източна Ервопа да са максимално зависими от руската външна политика. Това е напълно разбираемо и е легитимна политика на всяка една от Великите сили. Смятам, че Борисов много добре се справя с балансирането и това е основната причина да се задържа толкова дълго време актуален в българската политика. Тук говорим и за сделките за самолети, реактори и т.н. , допълни той.

"Винаги се търси баланс, не се взима едната крайна страна по отношение на този министър-председател говоря. Имали сме други примери,  други министри-председатели, които взимат страна и виждате много бързо си отиват, както се случи с Иван Костов. Той се надяваше, на фона на реформите, които беше направил, да бъде преизбран най-малкото втори мандат, но виждате, че доста бързо приключиха тези амбиции", каза Стойчев.