Стратегът на Радев не вижда нищо апокалиптично в една президентска република

По думите му в момента сме в системна политическа криза

Александър Маринов

Александър Маринов

Ние сме в системна криза на политическата система и тя не е свързана с лошотията или неподготвеността на отделни политически фигури. Трябва да мине време, за да покажат партиите, че могат да изпълняват задълженията си, своята адекватност. (…) За да се получи едно устойчиво управление, а не съшито правителство, са важни принципните позиции на политическите субекти Защото голямата политика не е като разпрата в кварталната кръчма - това трябва да се разбере.

Това мнение изрази в ефира на Би Ти Ви стратегът на Радев Александър Маринов, от вчера съветник на служебния премиер Гълъб Донев. Той отрече президентът и служебното правителство да се готвят за по-дълго управление.

Не може да планираш служебно управление с месеци напред, това би било и спорно според Конституцията, увери стратегът на президента.

По темата за евентуална промяна в конституционния ред към президентска институция, каквито подозрения се отправят спрямо държавния глава и неговия проект за промяна на Основния закон, Маринов отрече да има такива намерения. По думите му, това изисква конституционни, политически и дори психологически дискусии. Освен това той не смята, че тези подозрения могат да са адекватни в своята апокалиптичност, защото и в една президентска република парламентът има своята роля.

Маринов сподели още, че нямам впечатление, че служебното правителство вкарва мутри във властта, а и за това трябват доказателства.

Той добави, че различия във вижданията за управление са причината за промените в състава на редица министерства и държавни агенции.

„На някои места работата не е вървяла добре. Всеки ръководител има право да си избира екипа. В повечето случаи рокадите са добри“, заяви Маринов.

По думите му предишното управление е било доста хаотично, а сегашният служебен кабинет на принципа – повече работа, по-малко думи.

„Според мен има сериозни проблеми в координацията и начина, по който функционира управлението - доста много думи и доста разхвърляни и некоординирани дела. Липсата на координация в управлението на държавата е много опасно, дори когато на пръв поглед взети сами по себе си тези дела са изглеждат положителни“, добави съветникът на премиера.