Строеж на Румен Гайтански-Вълка в ловно стопанство "Искър" се оказа незаконен

Румен Гайтански-Вълка

Румен Гайтански-Вълка

Строежът в Държавно ловно стопанство "Искър" е незаконен. Това е заключението на проверка, направена от район "Панчарево". Изградената сграда е без издадено разрешение за строеж, без одобрени инвестиционни проекти и няма строителен надзор. Обяснението било, че не се строи хотел, а се модернизира стара работилница.

Фирмата - изпълнител на обекта, е "Био майнинг" АД, е записано в констативния акт от проверката. Дружеството е собственост на фирми на Румен Гайтански-Вълка, който е сочен за близък до почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Строителството започна през март и в средата на август сградата вече бе издигната до покрив, пише "Дневник". Новостроящата се сграда е до ловния дом, който навремето се посещавал от Тодор Живков, когато ловувал в ДЛС "Искър", разказаха местни хора пред "Дневник". Мястото е заобиколено от гора и е само на 150-200 метра от източния бряг на язовир "Искър".

Прокуратурата се сезира по сигнал във Фейсбук на Владислав Панев. Общинският съветник и съпредседател на Зелено движение и на "Демократична България" пръв сигнализира на 3 август за строеж в ловното стопанство.

След като Върховната административна прокуратура се сезира по сигнала, разпореди на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и на Министерството на земеделието, храните и горите да извършат проверка. Нейните заключения бяха, че ловното стопанство не е изискало от фирма "Био майнинг" необходимите строителни книжа и не е уведомило Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) за строителството. И директорът на ловното стопанство инж. Атанас Дарелов бе сменен.

Район "Панчарево", на чиято територия е обектът, се зае да проучи подробно цялата налична строителна документация. При проверката е било установено, че построената сграда е без издадено разрешение за строеж, без одобрени инвестиционни проекти и няма строителен надзор. 

На база установените нарушения на разпоредбите на Закона за устройство на територията (ЗУТ) кметът на район "Панчарево" обявява, че има основания за започване на процедура за премахване на строежа.