Строителният министър за "Джи Пи Груп": Имаме медийно заявление, но не и писмен отказ от тунел "Железница"

Петя Аврамова е категорична, че пътната агенция не нарушава закона с подписването на договор със строителната фирма

Петя Аврамова

Петя Аврамова

„Джи Пи Груп” са обявили медийно, че се отказват от тунел „Железница” на магистрала „Струма”, но не са декларирали това пред пътната агенция и е в рамките на закона строителната фирма в крайна сметка да започне работа по участъка, за изпълнител на който е била определена. Това коментира строителният министър Петя Аврамова, цитирана от „Фокус”.

След скандала „Джи Пи Гейт” и искането на премиера Борисов да не се ангажира с проекти с бюджетно или еврофинансиране, фирмата обяви, че се отказва от строителството на тунела. Днес обаче беше подписан договор с обединение с нейно участие за над 185 млн. лв. без ДДС.

Тя посочи, че АПИ е поискала подновяване на офертите на „Джи Пи Груп“ и на „Главболгарстрой“, тъй като е изтекъл срокът за тяхната валидност: „Класиралият се на второ място не е подновил своята оферта и АПИ всъщност е действала по законния начин – поканила е класиралия се на първо място за сключване на договор. Нямаме писмен отказ, така че договорът е факт“.

От „Джи Пи Груп” обявиха, че са останали в процедурата с цел да не се застрашат отпуснатите и обвързани със срокове европари и в името на обществения интерес заради многото катастрофи в Кресненското дефиле.

„Няма как да отстраним участник по други причини, освен чисто законовите”, подчерта министър Петя Аврамова.