Строителят на детската болница: Договорът със здравното министерство не е прекратен

Това заявява Мая Пенчева от консорциум "Детско здраве" и изпълнителен директор на "Главболгарстрой"

Консорциумът, начело с "Главболгарстрой", който трябваше да изгради Национална детска болница върху основите на изоставения строеж до Медицинска академия, не е уведомен за прекратяването на договора.

Пред БНР Мая Пенчева от консорциум "Детско здраве" и изпълнителен директор на "Главболгарстрой" коментира: "Нищо не е стопирано, защото ако беше така, щеше да има кореспонденция, а такава няма. Това, което се качва в медиите, във фейсбук, в социалните мрежи е нещо, което не съществува в правния мир. Ние писма нямаме, никакви пуснати към нас. Ако министерството или протестиращите се опитват по този начин да спрат проекта, това не е редът и не е такъв ходът на събитията".

От Консорциума апелират да се направи общ форум, в който да се поставят всички факти и да се вземе най-доброто решение, относно строежа. Те вече имат готовност да започнат.

"Договорът продължава и ние сме готови с проект за събаряне на сградата. Той подлежи на одобрение и съответно да ни допуснат да влезем на площадката, за да съборим сградата. Такъв проект имаме направен, въпросът е някой да седне с нас", добави Пенчева.

По-рано днес стана ясно, че Здравното министерство прекратява договора за строеж на Национална детска болница. В писмо до националната инициатива "ЗА истинска детска болница", заместник-здравният министър Димитър Петров уведомява, че започва процедура по прекратяване в едномесечен срок. Петров е поискал прекратяване на процедурата на 5 юли. Основанието на министерството да поиска това е издаденото предписание от Регионалното министерство, че върху стари основи не може да се строи. 

Преди около месец представители на компанията строител имаха среща с регионалния министър Виолета Комитова и представители на здравно министерство. Тогава техният проект получи "зелена светлина". Ден след това имаше протести от инициативата "За истинска детска болница". След среща с тях, министър Комитова излезе позиция, че новата сграда няма да се строи върху старата. Оттогава до днес, от консорциум "Детско здраве" твърдят че никой не ги е потърсил и нямат комуникация с институциите.