Суворов: Мит е, че Жуков е бил велик пълководец, той е виновен за най-страшната катастрофа в света

По думите му маршалът е изпълнявал чужди планове, обричайки милиони войници на смърт

Виктор Суворов

Виктор Суворов

Съветският маршал Георгий Жуков, началник на Генералния щаб на съветските военни сили по време на Втората световна война, е виновникът за най-тежката военна катастрофа в света, заявява в интервю на Дмитрий Гордън бившият съветски разузнавач в Украйна, историк и писател Виктор Суворов.

В отговор на твърденията, че хората в Русия предават от уста на уста легенди за  маршал Жуков, Суворов е лаконичен и ясен: "Това е много опасен мит".

"Жуков никога не е бил командир. По времето на Сталин ( лидер на СССР Йосиф Висарионович Сталин - бел.пр.), да кажем, имаше разделение на труда. Ето, например, в моя 145-и гвардейски мотострелкови полк, където служих като командир на танков звод. Имаше командир на полка - това беше Сталин и двама неговите заместници, единият - действащият  началник на щаба, а вторият - просто беше първи негов заместник. Действащият беше съветски маршал Василевски, който планира и подготвя военните операции и всичко, свързано с тях. А заместникът му - се прочу на всички фронтове със своите манипулации, оръжие и насилие, а това бе самият Жуков ”, обясни Суворов.

Според него Жуков е реализирал на практика тактики и стратегии, създадени от други хора, обричайки милиони войници на смърт, за да изпълни нечий план.

"Жуков е главният виновник на най-ужасната военна катастрофа в света. На 13 януари 1941 г. Сталин го назначава за началник на Генералния щаб, а Жуков започва да разработва план за война.

Според него при Жуков 4 милиона войници са попаднали в немските лагери на смъртта.

"А Генералният щаб е мозъкът на армията, и Жуков е бил началникът там! Кой тогава би могъл да каже, че е велик пълководец, след като такава тежка катастрофа се е случила по негова вина?" - риторично пита Виктор Суворов. 

превод: Faktor.bg