Светла Несторова: Обезщетението за „болка и страдание” нараства като раково образувание, изяжда останалите

Застраховането не плаща справедливост, кръвнина и възмездие, категорична е председателката на Асоциацията на българските застрахователи

Светла Несторова

Светла Несторова

Застрахователите не искат намаляване на обезщетенията по „Гражданска отговорност” след смърт на пътя, а настояват да се плаща това, което е изчислимо и което не дава възможност за злоупотреби. Това заяви пред бТВ председателят на Асоциацията на българските застрахователи Светла Несторова.

„Не искаме лимитиране на обезщетенията по „Гражданска отговорност” като цяло. Искаме лимитиране на един много конкретен компонент по тях, който е нараснал като раково образувание, изял е останалите обезщетения по ГО и пречи да се дават справедливи обезщетения”, подчерта тя.

Несторова визира неоценимия според нея компонент „болка и страдание”. По думите й в развитите страни от ЕС съдът дава даже по-големи обезщетения от тези у нас, но предимно на база на искове за конкретни имуществени щети – за загубени доходи, издръжка на децата и т.н.

Такъв тип искове обаче у нас почти няма, посочи Несторова. По думите й средният размер на обезщетенията за болки и страдания е скочил с 50% за 5 години без икономическа логика. Тя даде и конкретни примери, в които адвокати прибират половината или даже почти всички спечелени пари.

„Идеята е да се преместят от недоказуеми към доказуеми искове”, подчерта Несторова, като подчерта, че така адвокатите ще се наложи да вършат реална работа по проучване на нуждите на своите клиенти.

Застраховането не плаща справедливост, кръвнина и възмездие, категорична беше тя.