Светослав Малинов: Вече има безспорни доказателства за руското финансиране на антиевропейски партии

Светослав Малинов

Светослав Малинов

В лицето на Русия ЕС има официален противник, които от време на време е и партньор. Това каза за обзора на деня „Това е България“ на Радио „Фокус“ доц. Светослав Малинов, ръководител на катедра „Политология“ в СУ “Свети Климент Охридски“. Според него Съюзът трябва да запази позицията си към Федерацията. Що се отнася до енергийната зависимост на Общността, то тя бавно и постепенно намалява, коментира той. 

По думите му ЕС не трябва да отстъпва от общата ориентация, че Русия е заплаха и съвсем съзнателно се опитва да го дестабилизира при удобен случай. 

Доц. Светослав Малинов припомни, че вече има безспорни доказателства, че Руската федерация финансира антиевропийски, крайнодесни партии на територията на целия ЕС, коментирайки основните външнополитически предизвикателства пред Общността.

„Иска ми се наистина да се засили сътрудничеството в ЕС и да се засили процесът на разширяване. Добре знаем, че скоро не се очакват нови членове, но процесът на преговори наистина трябва да бъде засилен. Това е нещо много важно. Имам предвид за Македония, за Сърбия. Нашият регион по никакъв начин не трябва да остане извън обсега на европейските амбиции. Това дори не е външна политика, но според мен е много важно“, обясни той.

Що се отнася до външнополитическите отношения на ЕС, според доц. Светослав Малинов нещата ще се подобрят, ако Доналд Тръмп не бъде преизбран за президент на САЩ.