Световен ден на "Бийтълс" - памет за легендарната четворка

Фенове се събират, за да слушат музиката на четиримата от Ливърпул

Преди 63 години на 16 януари в Ливърпул е открит клуб „Кавърн“ ( „Пещерата“), където дебютира легендарната група. От февруари 1961 до август 1963 г. съставът има там 292 изяви. 

През 2001 г. 16 януари е обявен за Световен ден на Бийтълс по решение на ЮНЕСКО. Оттогава феновете на легендарната четворка масово се събират в Ливърпул, където слушат култови за групата парчета - "Yesterday", "Yellow Submarine", "Let It Be", участват в различни инициативи и т.н.

Четирима в Yellow Submarine

Бийтълс са четирима – Джон Ленън, Пол Маккартни, Джордж Харисън и Ринго Стар. Големите британски музиканти, от които никой не можел да разчита ноти в началото, но оставили неизличим следи в световната музика.

„Ние сме по-популярни от Исус. Християнството ще изчезне по-скоро, отколкото рок музиката“ – споделя в интервю през 1966 г. Джон Ленън. 

Това заключение се оказва твърде крайно и скандално на много хора и се налага групата публично да се извини за казаното. „Ако бях казал, че телевизията е по-популярна от Исус, никой нямаше да обърне внимание. Съжалявам за намека, който направих. Не съм против Бог, не съм против Христос и не съм против религията. Не съм искал да кажа, че сме по-добри.“

Четирима в Yellow Submarine

Попитан веднъж кой е най-добрият текст на песен, който е писал, Ленън отговаря – „О, това е лесно! „All you need is love”. Любовта е тази, която променя, сближава и отдалечава. Йоко Оно – втората съпруга на Ленън, остава една от най-неразбраните и обвити в мистерия жени на музиканти. Една от причините е, че тя почти никога не се усмихва. Затова всички журналисти, следващи групата, са изумени, когато я чуват да се смее с глас. В сериозен разговор за капитализма, Йоко започва да хълца. Това я кара искрено да се разсмее. Причината е съвсем обикновена човешка реакция, която принципно не би впечатлила никого. Но когато става дума за Йоко Оно проявата на емоции е нещо силно и изключително. Тя менажира изявите и интервюта на Джон според звездите и хороскопите, които прави. Едно от най-дългите и откровени интервюта, които двамата дават за Playboy, зависело от зодията на писател Дейвид Шеф, който трябвало да го направи. Двамата дълго време водят доста затворен живот, в който няма място за музика, или поне не за нови албуми, които се издават по график. Това е период, в който Джон пече хляб, чисти на котката, храни детето и рисува.

8 декември 1980 – дата, която всички фенове на Бийтълс помнят. Джон Ленън дава автограф на Марк Чапман. Снимката, на която той се разписва, ще е последната в живота му. Само 6 часа по-късно Чапман прострелва музиканта. След смъртта си Ленън е кремиран. Голяма част от фенове му сигурни, че прахът му е разпръснат в Strawberry Fields, Сентръл Парк, ащото често се е разхождал там. И до днес обаче съпругата му нито потвърждава, нито отрича това. 

 “Бийтълc” cе разделят официално през 1970 година.