Свидетел на трагедията с 3-годишното дете в София: Потресен съм

Забавянето се дължи на чисто организационни проблеми на болницата, заяви Ясен Ничев

Ясен Ничев

Ясен Ничев

Баща, който е бил на преглед с детето си в Педиатричната клиника в София същия ден, в който се е разиграла трагедията с починалото 3-годишно момченце, разказа пред бТВ на какво е станал свидетел.

"Имаше спорове в лекарския кабинет дали трябва да бъде прието, защото няма свободни места. Детето, което почина, престоя над 2 часа от момента на прегледа до хоспитализацията", разказа Ясен Ничев.  

По думите му, родителите са били посъветвани да дойдат по-късно. „Административно болницата няма капацитет да обслужва всички пациенти. Аз с моето дете чаках три часа и половина часа, разкри Ничев. Той допълни, че и неговият син, и момченцето, което било в тежко състояние, са повърнали в чакалнята на болницата. "Майката влетя с детето на ръце и влязоха в кабинета. На детето му правиха снимка, защото се съмняваха за пневмония“, каза мъжът. Според аутопсията се оказа, че детето наистина е починало от пневмония.

„Лекарите преценяват кои деца да бъдат приети в болница. Възможно е случаят да е бил подценен“, допуска Ничев.

„Бях потресен от целия случай“, признава мъжът. „Забавянето се дължи на чисто организационни проблеми на болницата, а не на лекарите. Ако детето беше прието по-рано, вероятно изходът щеше да е друг“, допуска свидетелят.

„Вътре в кабинета освен д-р Георгиева имаше и друг лекар. Тази лекарка беше против детето да бъде прието. Другият лекар направи повече, за да бъде детето прието в болница“, разказа мъжът.

„Много родители избират да заведат децата си в педиатрията, защото лекарите се държат много добре с децата, за конкретния лекар нямам впечатление. Самите лекари имат много човешко отношение“, поясни бащата.

„Имаме нужда от промяна. Имаме нужда от функционираща детска болница, със спешен кабинет и специализирани отделения“, каза в заключение той.