Председателят на Европейския съвет свика извънредна среща на върха на ЕС за бюджета

Извънредна среща на върха на Европейския съюз, посветена на бюджета, ще се състои на 20 февруари в Брюксел, предаде Франс прес. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел покани днес държавните и правителствените ръководители на 27-те страни членки (Великобритания ще напусне съюза на 31 януари), за да "постигнат споразумение" за бюджета на ЕС в периода 2021-2027 г.

"Всяко отлагане би създало тежки практически и политически проблеми и би навредило на продължаването на сегашните програми и политики, както и на започването на нови" такива, обяснява Мишел в писмото с поканата. Той признава, че е "напълно наясно, че тези преговори са сред най-трудните", но изразява увереност, че "със здрав разум и решимост" може да бъде постигнато "споразумение, което ще е от полза за всички европейци", и призовава всички лидери от ЕС да проявят готовност за компромис.
Финландия, която бе ротационен председател на Съвета на ЕС през втората половина на миналата година, предложи проектобюджет в размер на 1,087 милиарда евро, орязвайки близо 200 милиона евро от предложението на Европейската комисия. Този проект, плод на трудни компромиси, отразява дълбоките разногласия между страните членки, отбелязва Франс прес.